Kategoriler
Genel

Kentsel dönüşüm kira yardımı şartları

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli olarak tespit edilen gayrimenkullerdeki hak sahiplerine değişen tutarlara kira yardımı yapılabiliyor. Peki Kentsel dönüşüm kira yardımı şartları neler? kira yardımı almak için hangi şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Detaylar haberimizin devamında yer alıyor.

6306 sayılı Afet Riskli Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un 5. maddesine göre, anlaşma ile tahliye edilen taşınmazların sahipleri, kiracılar veya sınırlı ayni hak sahibi olanlar bu taşınmazlarda oturanlar veya bu taşınmazlarda işyeri bulunanlara geçici konut veya işyeri tahsisi ya da kira yardımı yapılabilir. Ancak yönetmeliğin 16. maddesi, kira yardımı yapılacak kişiler ile ilgili bazı kısıtlamalar bulunuyor. Buna göre anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanındaki yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılabilir. Mevcut durumda sadece anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanındaki taşınmaz sahiplerine ve bu taşınmazlarda kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak ikamet edenlere veya işyeri işletenlere kira yardımı yapılabilmektedir. Anlaşma yapılmayan alanlardaki riskli yapı sahipleri kira yardımından faydalanamıyorlar.

Kentsel dönüşüm kira yardımı şartları

Anlaşma ile tahliye edilen taşınmazların sahipleri, kiracılar veya sınırlı ayni hak sahibi olanlar bu taşınmazlarda oturanlar veya bu taşınmazlarda işyeri bulunanlara geçici konut veya işyeri tahsisi ya da kira yardımı yapılabilir.

Kira yardımı yapılabilmesinin en önemli şartı, dönüşüm yapacak idare ile gayrimenkulün sahibinin anlaşma yapmış olmasıdır. İlgili kanunda kira yardımının sadece idare ile anlaşma yapan kişilere yapılacağı belirtilmiştir.

Yönetmeliğin 16. maddesine göre anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine mümkün olması hâlinde, kira yardımı yerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine kadar geçici konut veya işyeri tahsisi yapılabilir. Kira yardımı yapılmasının temel şartı, geçici konut veya işyeri tahsisinin yapılamamasıdır. Bu tahsis yapılmış kişilere ayrıca kira yardımı yapılamaz. Ayrıca bu bölgede iki evi olan kişiler de her iki ev için kira yardımı alamaz, sadece bir tane konut için kira yardımı alabilir.

Kira yardımından taşınmaz sahipleri, riskli binada oturan kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olanlar yararlanabilmektedir. Ayrıca lojmanlarda oturanlar da bu yardımdan faydalanabilmektedir.

Oturduğu taşınmazın hisseli olması durumunda ise hisse sahiplerine hisseleri oranında kira yardımı yapılabiliniyor. Mülkiyet hisseli mülkiyete dönüştürülmemiş ise, mirasçılık belgesinde belirtilen hisse oranlarına veya hisse oranlarını gösteren bina emlak vergisi beyannamesine veya hisse oranlarını gösteren mahkeme kararına istinaden de maliklere hisseleri oranında kira yardımı yapılabiliyor.

Bağımsız bölüm ilavesi nasıl yapılır?

Exit mobile version