Kategoriler
Emlak Haberleri

Kentsel dönüşüm kredi limiti 200 bin TL’ye çıkarıldı!

Kentsel dönüşüm projesinde kapsamında evini kentsel dönüşüme sokmak isteyenlere verilen 125 bin TL’lik kredi 200 bin TL’ye yükseltildi. Birden fazla konutu olanlara ilişkin verilen 625 bin TL kredi limiti de 1 milyon TL’ye çıkarıldı. Böylece kentsel dönüşüm kapsamında verilen kredilerde yüzde 60 oranında kredi desteği artışı sağlandı. Bu adımın inşaat sektöründe büyük hareketlilik yaratacağı ortada. Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile 26 Şubat 2021 tarihinde yürürlüğe giren yönergede, yükseltilen kredi miktarını ve diğer merak edilen detayları Üçay İnşaat Genel Koordinatörü Mehmet Gül açıkladı.

Üçay İnşaat Genel Koordinatörü Mehmet Gül; “Hak sahiplerine, uygun faizle verilen güçlendirme kredisi üst limiti 50 bin TL’den 80 bin TL’ye çıkarıldı. İnşası ve yenilenmesi için verilen 125 bin TL tutarındaki miktar ise 200 bin TL’ye çıkarıldı. Tek kişiye verilen toplam kredi tutarı ise 625 bin TL’den 1 milyon TL’ye yükseltildi. Deprem kuşağındaki ülkemizde, bakanlık verilerine göre 150 binden fazla riskli yapı mevcuttur. Yükselen döviz kurları sebebi ile artan maliyetler, kentsel dönüşümü yavaşlatmıştı. Bu karar hem inşaat sektörünü hareketlendirecek hem de riskli yapıların dönüşümünü hızlandıracak.” dedi.

Kentsel dönüşüm kredisi nasıl alınır?

Krediyi alma şartlarını taşıyan herkes bu krediden yararlanabilecek. Mehmet Gül, kentsel dönüşüm kredisi alabilmek için izlenecek adımları açıkladı:
“Kentsel dönüşüm kredisi kullanılacak konutun, kanun tarafından belirlenen ‘riskli alan’ bölgesinde yer alması gerekir. Bununla beraber yapının da riskli olduğu teknik raporlarla ispatlanmalıdır. Alınan raporla birlikte ‘riskli alan’ ve ‘riskli yapı’ şartlarını taşıyan yapı için dönüşüm süreci başlar. Müteahhit ile anlaşma yapıldıktan sonra konutlar tahliye edilir. Tahliyeden sonraki 1 yıl içerisinde banka kredi başvurusunun yapılması gerekir. Banka krediyi onayladıktan sonra kredi başvurusunda bulunan kişinin bilgilerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na göndererek faiz desteği onayı talep eder. Bakanlıktan kredi onayı geldikten sonra kredi kullandırılır.”

Kimler kentsel dönüşüm kredisinden yararlanamaz?

Mehmet Gül, kentsel dönüşüm kredisinin nasıl alınacağı konusunda şunları söyledi: “Bir kişi kendine ait en fazla 5 konuta kadar kentsel dönüşüm kredisinden yararlanabilir. Bir diğer önemli konu ise kira yardımı desteği alanlar kentsel dönüşüm kredisinden faydalanamıyor olması. Süreç içerisinde hak kaybı yaşamamak isteyenler, mutlaka uzman kişiler ve sektörde rüştünü ispatlamış şirketlerle çalışmalıdır.”