Kategoriler
Emlak Haberleri

Kentsel dönüşüm nedir? Enerji tasarrufuna olan etkisi nelerdir?

Kentsel dönüşüm nedir?” sorusu, pek çok insanın aklına gelebilmektedir. Bu kamusal çalışmalar, depreme karşı yeterince dayanıklı olmayan binaların sistemli olarak yenilenmesiyle gerçekleşir. Yenilenen binalar ise, olası bir deprem durumunda hasar görmesi beklenen binalardır. Ayrıca deprem yaşanırken etraftaki diğer binalara zarar verebilecek olan bazı binalar da dönüşüm kapsamına girebilir. Dönüşümler, eski ve dayanıksız binaların yıkılmasından sonra daha dayanıklı, yeni binaların inşası ile gerçekleşir.

Dolayısıyla şehirlerin genel olarak daha sağlıklı bir hale gelmesi için bu çalışmalar çok önemlidir. Bunun enerji tasarrufu konusundaki etkilerinden de söz edilebilir. Zero Build Türkiye Genel Sekreteri Yasemin Somuncu ve Zero Build Türkiye İnşaat Mühendisleri Ağı Lideri Ilgaz Doğan, dönüşüm çalışmalarının yararına dikkat çekmektedir.

Zero Build Türkiye Genel Sekreteri Yasemin Somuncu, eski ve donanımsız binalar yerine “Sıfır Enerjili Binalar” inşa edilmesinin önemini özellikle vurgulamaktadır. Çünkü bu binalar, tüketilen enerji miktarında tasarruf edilmesini sağlayabilecektir. Enerji kaynakları için yapılan zamlardan daha az etkilenmeyi ve dolayısıyla refahın sürmesini de sağlayan bu binaların daha ekonomiktir. Bununla birlikte, çeşitli yalıtım özellikleri mevcut olmayan eski binaların israfa yol açmaktadır. Somuncu, kaliteli dış cephe yalıtımına, tasarruf sağlayan pencere camlarına ve geri dönüşümlü havalandırma sistemlerinin öneminden söz etmektedir. Dolayısıyla dönüşüm çalışmaları, daha donanımlı ve tasarruflu binaların inşası için doğru bir adımdır. Hatta kentsel dönüşüm kira yardımı ödenekleriyle de desteklenen bir faaliyettir.

“Farklı enerji kaynaklarına yönelmek lazım”

Yasemin Somuncu, kaynak tüketimi daha az olacak şekilde inşa edilen binalar hakkında birkaç öneri vermektedir. Somuncu’ya göre, bu binaların enerji ihtiyaçları güneş rüzgar, toprak, su gibi kaynaklar ile karşılanmalıdır.

Kentsel dönüşüm konutlarında enerji kimlik belgesi zorunlu olacak

Zero Build Türkiye İnşaat Mühendisleri Ağı Lideri Ilgaz Doğan, enerji kimlik belgesinin zorunlu olduğunu hatırlatmaktadır. Dolayısıyla kentsel dönüşüm sonrasında inşa edilen binaların en az C sınıfında enerji tüketimine sahip olması gerekmektedir. Bu ise dönüşüm çalışmalarının tasarrufla olan alakasını gösteren bir detaydır. Ayrıca israfın azalması, ülke ekonomisi için de oldukça önemlidir.

Benzer içeriklere ulaşmak için tıklayınız.