Kategoriler
Emlak Haberleri

Kentsel dönüşüm projeleri sektöre yeni bir ivme kazandıracak

Kentsel dönüşüm projelerinin sektöre yeniden ivme kazandıracağını söyleyen Elmor A.Ş. Genel Müdürü Enver Öz, pandemi sonrası inşaatlarda oluşan duraksamanın çözüme kavuşturulacağından neredeyse emin. Türkiye genelinde son zamanlarda sayıca artış yaşayan dönüşüm projeleri önümüzdeki 5 yıl sürede 1,5 milyon konutun yenilenmesini sağlayacak. Geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yapılan açıklamaya istinaden Enver Öz, sektörün bu sayede daha dinamik bir hale gelmesini bekliyor.

Kentsel dönüşüm projeleri ülke geneline yayıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yapılan açıklamalara istinaden konuşan Elmor A.Ş Genel Müdürü Enver Öz, 1,5 milyon konutun dönüşümü için atılacak adımların istihdamda katkı sağlayacağından emin. Öz, 81 ilde devam eden kentsel dönüşüm projelerinin şehir merkezlerinde katma değeri yüksek noktalarda gerçekleştirileceğini söylüyor. Bu sayede yapı malzemelerinin sektör üzerinde yeniden lokomotif değerine kavuşması son derece doğal.

Öz, İstanbul’un kentsel dönüşüm projelerinde başrol olduğunu hatırlattı. Nüfus artışına bağlı olarak devam ettirilen dönüşüm programları kent genelini büyüterek geliştirmeye devam ediyor. Daha sağlıklı bir İstanbul için süreklilik kazanan çalışmalar sayesinde ruhsat sayısında artış olabilir. 2019 yılına döndüğümüzde bu sayının 305.938 adet ile son yılların en düşük seviyesinde olduğunu düşünürsek, programın devam etmesi dinamizmde son derece önemli olacaktır.

Konut stoklarında erime

Öz, 2019 yılında ilk el konut satışlarının 511.682 adete ulaştığını söyledi. Türkiye’nin yıllık konut ihtiyacına göz attığımızda, bu durum konut stoklarında ciddi oranlı erimenin olduğunu gösteriyor. Türkiye’de yıllık konut ihtiyacı 700.000 adete ulaşırken, 2020 yılı itibariyle ilk çeyrek dönemde inşaat sektöründeki hareketlenme son derece önemli.

Pandemi dolayısıyla duraksayan inşaatlara rağmen kamu bankalarının başlatmış olduğu düşük faizli kredi paketleri sektöre yeni bir ivme kazandırdı. Birinci elde 0,64, ikinci elde 0,74’e Haziran-Temmuz dönemleri boyunca sabitlenen değerler, konut satışlarında Haziran-Temmuz-Ağustos dönemi için rekor satışları getirdi. Cumhuriyet tarihinde bir ilk olarak sunulan indirim kampanyası ilk konut satışını 178.692 adete ulaştırmıştır. İnşaat firmalarının kalkınan grafiklerle birlikte yeniden özgüven kazandığı süreç boyunca ertelenen projeler yeniden konuşulmak üzere raflardan indi.

Öz, kentsel dönüşüm projeleri sayesinde hayat bulan inşaat sektörü önümüzdeki süreçte de devam ederse, pandeminin etkilerini sektör üzerinden kolaylıkla silebileceğini hatırlatıyor.

Sektörde güncel ihtiyaçlara hızlı çözüm

Kiptaş olarak, İstanbul’u başa koydukları proje kampanyalarına Emlak Konut ile destek verildi. Öz, Fikirtepe, Bağcılar ve Zeytinburnu üzerinde yürütülen pek çok projede çalışmaların devam ettiğini belirtiyor. Dahil olunan güçlü projelerle birlikte taleplerde beklenen artış geldi. Oluşan taleplere yanıt verebilmek için üretim çalışmaları yeniden hız kazandı.

Taleplere doğru bir şekilde cevap verebilmek için tüm deneyim ve teknolojik imkanlardan yararlanılıyor. Önümüzdeki beş yıl süresince projelerde katma değeri yüksek ürünlerin tercih edilmesi beklenmekte. Öz, şirketin her türden talebe yanıt verebilecek bir potansiyel içerisinde olduğunu aktararak; hızlılık durumunda olup üretimde ve bayi sayısında yeterli nitelikte olduklarını söyledi.

Dönüşüm programına dair haberlere göz atmak için tıklayınız.