Kategoriler
Emlak Haberleri Gündem

“Kentsel dönüşüm sürecine bütüncül yaklaşımla bakılmalı”

Bu haftanın deprem Haftası olması sebebi ile GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin deprem kuşağında olduğunu belirten Kalyoncu, kentsel dönüşüm sürecine farklı bakılması gerektiğini belirtti. Mehmet Kalyoncu ayrıca; Genelde riskli yapıların yıkılıp yeniden yapılması olarak bakıldığı bu sürecin ekonomik, sosyolojik ve insani boyutları da var. Bunlarında düşünülerek bir bütün halinde olaya yaklaşması gerekiğini belirtti.

01 Mart 07 Mart Deprem Haftası olması sebebi ile kentsel dönüşüm ve yılıp yeniden yapılma süreci yeniden gündeme geldi. Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’de bu konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.  Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kentsel dönüşüm sürecinin, kentsel kalkınmanın bir parçası olduğunu belirten Mehmet Kalyoncu; bu sürecin binaların yıkılıp yeniden inşa edilmesi olmadığını belirtti. Kalyoncu ayrıca bu sürecin insani, sosyolojik ve ekonomik boyutun da olduğunu bunların birlikte düşünülmesi gerektiğini belirtti.

Mehmet Kalyoncu; “İzmir’de yakın geçmişte meydana gelen 6.6 büyüklüğe sahip deprem, kentsel dönüşüm sürecinin olması gerektiğini hepimize hatırlattı. Kalyoncu “Şu durumda bu süreç ile ilgili mevzuatın yeterli olmadığını düşünüyorum. Bu işin düzgün yürüyebilmesi için güven ortamı meydana getirmek, uyum içinde çalışan bir ekiple mümkün olabilir. Bu ekibin parçalarından biri taşınmazın sahibi, biri planlama yapanlar, biri tasarımcı, geliştirici, bir diğeri ise kamudur. Güvenin oluşması ile dönüşüm süreci daha hızlı ilerleyecektir” dedi.

Altyapımız dünya standartlarının üzerinde

Mehmet Kalyoncu, “Türkiye altyapı geliştirmeyi nasıl bu kadar başarılı bir şekilde yapıyor? Ülkemizin havaalanları, hastaneleri, otoyolları, enerji tesisleri, haberleşme altyapısı gibi her yönüyle düşünülen güçlü bir altyapısı mevcut. Altyapının ne kadar hayati bir öneme sahip olduğunu pandemi sürecinde şahit olduk. Buna rağmen bir ülke üst yapısını geliştirmekte neden geç kaldı? Altyapıdaki başarıyı, üst yapının dönüşümü için de gerçekleştirmemiz halkın işin içinde olması ile mümkün olacak. Altyapıyı geliştirmek kamunun kendi gayretiyle yapabileceği bir iş ancak üst yapıda kamu otoritesi ve toplumun birlikte gayret göstermesi gerektiği ortada. Bu nedenle toplumu bu süreç içerisine dahil etmeye nasıl ikna edebileceğimize bakmamız gerekiyor” dedi.

Depreme hazırlık için güçlü bir platform oluşturmalıyız

Mehmet Kalyoncu “Biz yalnız deprem olduğu zaman değil, depremin olmadığı zamanlarda da bir araya gelmeliyiz. Bilgi birikimimizi, tecrübelerimizi ve olanaklarımızı kullanacağımız, depreme hazırlık için seferberlik başlatabileceğimiz bir ortama ihtiyaç olmaktadır. Bu ortamda periyodik toplanılmalı, depreme hazırlık için hedefler konulmalı ve bu hedefler takip edilmeli. Türkiye’de depreme hazırlıklı olmanın en önemli ayağı kentsel dönüşümdür. Kentsel dönüşüm bu sürecin en önemli ve en etkili ayağıdır. Bu nedenle kamunun desteği ve yeni yasal düzenlemelerin olumlu etkisi ile hiç zaman kaybetmeden bu sorunun çözülmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Exit mobile version