Kategoriler
Emlak Haberleri

İnşaat mühendisi Cemal Doğan Kentsel Dönüşüm hakkında konuştu

Uzun yıllardan beri inşaat sektöründe aktif olarak çalışmalarına devam eden, çok sayıda büyük projede yönetim ve uygulama alanında hizmet vermiş İnşaat Mühendisi Cemal Doğan geçtiğimiz günlerde kentsel dönüşüm meselesi üzerine bir takım açıklamalarda bulundu. Kentsel dönüşümün siyaset ile bağlantısı olmadan değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Doğan, özellikle 1999 senesi öncesinde inşaatı tamamlanmış yapıların incelemeye tabi tutulması gerektiğini belirtti. Doğan, konuyla ilgili olarak “Türkiye’nin genel röntgeni çekilmeli. Özellikle 1999’dan önce yapılmış binalar kesinlikle incelenmeli. Bu yapılırsa, mekansal yenileme, dönüşüm gibi yeniden imar ve inşa süreci hızlandırılabilir. Eğer bir bölgede zemin ile ilgili sıkıntılar varsa, yerleşim yeri daha sağlam zemine sahip bir bölgeye aktarılabilir. TBMM Araştırma Komisyonu Raporu’na göre, 17 Ağustos depreminde 112.735 bina yıkıldı veya ağır hasarlandı. 124.131 bina orta, 128.042 bina ise az hasarlı olarak etkilendi.  Gözümüzün önünde yaşanmış bu tablo varken, İstanbul gibi ülke ekonomisinin kalbi olan bir büyük kentte tüm planlamalarımızı deprem merkezli yapmak zorundayız. Bu mesele herkesi ilgilendirir. Bu gerçeğe sırtımızı dönemeyiz. Önümüzdeki bu gerçek bizleri doğru, sürdürülebilir ve yönetilebilir bir kentsel dönüşüm sürecini hızla başlatmaya mecbur kılıyor” şeklinde açıklamalar yaptı.

Kentsel Dönüşüm bir mecburiyet

Kentsel dönüşümün bir mecburiyet olduğunu ayrıca vurgulayan Cemal Doğan,  “Deprem gerçeğinin gölgesinde kentlerin ve kentlinin yaşam refahının artırılması, otopark, sosyal alan, kültürel alan, eğitim alanları gibi ihtiyaçların giderilmesi ancak doğru bir kentsel dönüşüm ve planlamayla mümkündür. İnşaat, ekonomik değeri yüksek bir sektördür. Her dönüşüm, günün sonunda binaların eder değerinde artış sağlayacak. Yani ekonomik şartlara bakıp umutsuzluğa kapılmak yerine yaratacağı artı değeri görüp harekete geçmek gerekiyor.” dedi.

Kentsel Dönüşümün üç temel ayağı

Kentsel dönüşüm meselesindeki en büyük engelin kişisel rant hırsı olduğunu da açıklamalarına ekleyen Doğan, bununla birlikte dönüşümün üç temel ayağının olduğunu söyledi. Bu konuda açıklamaları ise “Kentsel dönüşüm projelerinde bir üçgen var. Üçgenin tepe noktasını hükümet, alt noktalarını ise belediyeler ve halk oluşturur. Bu üç grubun çok uyumlu çalışması gerekir. Türkiye’de maalesef bu üçgen arasında doğru bir bağ kurulamadı. Bu kadar önemli bir konu siyasi çekişmelere kurban edildi. Kentsel dönüşümde yük vatandaşın sırtına yıkıldı. Yapı riskli ilan ediliyorsa zaman kaybetmeden ve vatandaşa mali yönden yüklenmeden proje onayını verip sağlıklı bir yapılaşmanın önü açılmalıdır. Bakanlık ve belediyelerin, konuya daha koordineli ve bilimsel yaklaşması gerekir” şeklinde.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…