Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Kentsel dönüşümde 8 yılda 610 bin konut yıkıldı

Can ve mal güvenliği açısından tehlikeli olduğu tespit edilen bütün yapılar, 6306 sayılı Kanun kapsamında yıkılıyor. 

AA’nın haberine göre; 2012’den bu yana İstanbul’da 68 bin 200 adet, İzmir’de 18 bin 807 adet, Ankara’da 18 bin 279 adet riskli yapının tespiti gerçekleştirilirken İstanbul’da 56 bin 188 adet, İzmir’de 16 bin 203 adet, Ankara’da ise 12 bin 778 adet riskli binanın yıkım işlemi gerçekleştirildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan kentsel dönüşüm seferberliği sürecinde son sekiz yılda 610 bin konut yıkıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 2012 yılından itibaren çalışmalarına başlanan kentsel dönüşüm faaliyetlerinde İstanbul’da 56 bin 188 adet riskli binanın, İzmir’de 16 bin 203 adet riskli binanın, Ankara’da 12 bin 778 adet riskli binanın yıkımı gerçekleştirildi. 

Can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan yerleşim alanlarının güvensiz ve sağlıksız yapılardan arındırılarak afetlere karşı dayanıklı yapıların kurulması amacıyla başlatılan dönüşüm çalışmalarında, 13 milyar lira değerinde kaynak kullanıldı.

Bugüne kadar riskli alanlarda ve yapılarda “binalarda kullanılabilir her bölüm” denilen  toplam 1 milyon 166 bin adet “bağımsız birim” bakanlık tarafından kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamına alındı.

Yıkım işlemine nasıl karar veriliyor?

Tehlike arz ettiği düşünülen yapıları vatandaşlar, ilgili idareler ve resmî kurumlar, ilgili firmalara hasar tespiti yaptırıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisans verilen bu firmalar aracılığıyla yapılan tespit sonucu tehlike arz eden binalar yıkılıyor.

Riskli olduğu kesin olarak tespit edilen yapıların yıkım ve yenileme çalışmaları Bakanlık tarafından sağlanan teknik ve mali destekler ile bazı muafiyetler eşliğinde gerçekleştiriliyor. Yıkım işlemleri, yapı malikleri, ilgili idareler ve resmî kurumlar tarafından gerçekleştiriliyor.

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında, sekiz yılda 520 bin adet riskli yapı, riskli alanlarda da 90 bin adet yapı yıkıldı. 

Öte yandan “Kentsel Dönüşüm Eylem Planı” kapsamında deprem riski altındaki yapı ve alanların, sel ve heyelan riski altındaki alanların, tarihi kent merkezlerinin, meydanların dönüştürüleceği ve sanayi alanlarının taşınması bekleniyor. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum‘un açıkladığı eylem planında tarihi kent merkezleri ve tarihi meydanlar tarihi hüviyetlerine kimliğine kavuşturulacak şekilde yenileneceği belirtiliyor.

Kaynak: AA