Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

Kentsel dönüşümde kira yardımı süresi değişti

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli olarak tespit edilen binalarda yer alan konut ve iş yerleri ile ilgili kira yardımından faydalanabilmek için vatandaşlar ilgili kuruma başvuru yapmaya devam ediyor. Yapılan yeni düzenleme ile Kentsel dönüşümde kira yardımı süresinde bir değişikliğe gidildi. 

Kentsel dönüşüme girmiş bölgelerde yer alan binalardaki oturan ev sahibi veya kiracı konumdakiler için verilen kira yardımı sürecinde değişikliğe gidildi. Kentsel dönüşüm kira yardımından faydalanabilmeniz için binanızın riskli yapı grubunda olması gerekiyor. Kentsel dönüşüme girmiş olan binanız için ilgili kurumdan riskli bina raporu alıp, bulunduğunuz bölgede de kentsel dönüşüm başlatılmış ise binanızın yeniden yapılması durumunda kentsel dönüşüm kira yardımı alabiliyorsunuz.

Kentsel dönüşümde kira yardımı ne kadar oldu?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sağlanan Kentsel dönüşümde kira yardımı süresi değiştirildi. Daha önce 38 olan olan ödeme süreci değiştirilerek 48 aya çıkarıldı. Kentsel dönüşüm ile ilgili kira yardımı için tahliye tarihinden itibaren 1 yıl içinde veya riskli yapının yıkıldığı tarihten itibaren üç ay içinde, riskli binanın bulunduğu ildeki Müdürlüğe / Belediyeye başvuruların yapılması gerekiyor.

Kentsel dönüşüme ilişkin 6306 Sayılı Kanun’un yönetmeliğinde önemli değişiklik yapıldı. 24 Nisan 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre riskli alanda yer alan binaların kentsel dönüşüme girmesi durumunda kira yardımı süresi 36 aydan 48 aya çıkarıldı. Daha önce riskli ve rezerv yapı alanlarında kira yardımı süresi 36 olarak belirlenmiş idi. Riskli bölge dışındaki riskli binalarda ise kira yardımı süresi yine 18 ay olarak devam ediyor. Aylık kira bedeli ise Bakanlık tarafından belirleniyor.

Başvurular beş kategoride yapılıyor

Riskli yapıdaki konut ve iş yerleri için kira yardımı ile ilgili 5 farklı kategoride başvuru yapılıyor. Her başvuru kriteri için farklı belgelerin temin edilmesi gerekiyor. Başvurular;
*Kira yardımı için başvuru yapılması
*Maliklerin kira yardımı başvurusu
*Kiracıların kira yardımı başvurusu
*Sınırlı ayni hak sahiplerinin kira yardımı başvurusu
*Kamu lojmanlarında ikamet eden kiracıların kira yardımı başvurusu şeklinde yapılmaktadır. Tüm bu çalışmalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.