Kategoriler
Emlak Haberleri

Kentsel dönüşümde kredi faiz desteği arttı

Emlak uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı’nın yaptığı açıklamalara göre güçlendirme kredilerinde 50 bin Türk lirası olan üst limit 80 bin liraya, konut ve işyeri için kredilerde 125 bin Türk lirası olan üst limit 200 bin Türk lirasına çıkartıldı. Bir kişiye faiz desteği yapılabilecek kredi tutarının ise 1 milyon Türk lirasına çıkartıldığını belirtti.

Kentsel dönüşümde faiz desteği İle İlgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesi Resmi Gazete’de yayınlandı. Afet riski olan bölgelerin kentsel dönüşüme girmesi ile ilgili kanun kapsamında kredi faizlerinde düzenlemeye gidildi.

Yıkılan binalar

Kentsel dönüşüm çalışmaları 2012 yılından itibaren aktif bir şekilde gerçekleşmektedir. Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı’nın açıklamalarına göre Kentsel dönüşüm için son 1 sene içinde toplam yıkılan yapı sayısı yüzde 21 artış göstermiştir. Böylece 2019 yılında yıkılan bina sayısı 505 bin 618’ken 2020 yılında yıkılan bina sayısının Türkiye genelinde 614 bin 647’ye yükselmiştir. Yeni düzenlemelerle konutlarını ya da işyerlerini kendileri yapmak isteyenler de destek bulmuş olacaktır.

Kira Yardımından Yararlanan Faiz Desteğinden Yararlanabilir mi?

Kentsel dönüşüm kapsamında sağlanan faiz desteği birçok vatandaşın yüzünü gülümsetti. Ancak akıllara kira yardımından yararlanan biri faiz desteğinden yararlanabilecek mi sorusu takıldı. Kira yardımından yararlanan biri faiz desteğinden yararlanamamaktadır. Aynı şekilde faiz desteğinden yararlanan biri de kira yardımından yararlanamaz. Ayrıca vatandaşların faiz desteğinden yararlanabilmeleri için tahliye tarihinden itibaren olmak şartıyla 1 yıl içinde bankaya müracaat etmesi gerekmektedir.

Konut Maliyetleri

Mustafa Hakan Özelmacıklı açıklamalarında 2021 senesinde betonarme yapılarda metrekare maliyet miktarına da değindi. Özelmacıklı lüks yapılarda metrekare maliyetinin ortalama 2477 Türk lirası olduğunu belirtti. 1.sınıf betonarme binalarda ise bu maliyetin 1516 Türk lirasına yükseldiğini açıkladı. Tüik verilerine göre yapılarda maliyet endeksi yüzde 25 artış göstermektedir.

Exit mobile version