Kategoriler
Emlak Haberleri

Kentsel dönüşümde yeni dönem başlıyor

Kentsel Dönüşümde artık yeni bir döneme giriliyor. Bir çok uygulama değişirken bunların en önemlisi yapılan inşaat kadar satış yapılabilmesi ve temelden veya maketten satışın artık olmaması gibi özellikler öne çıkıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından açıklana Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’ne göre, artık kentsel dönüşümde yatırımcı ne kadar inşaat yaptıysa o kadar satış yapabilecek. Temelden veya maketten satış işlemi olmayacak. Ayrıca en önemli uygulamalardan biri de tamamlama sigortasının olacak olması olacak. Bu uygulamada firma ya tamamlama sigortası yaptıracak veya yatırım değerinin yüzde 10’u kadar bir teminat yatırması gerekecek. Bu şartları sağlayamayan firmalar artık kentsel dönüşüm faaliyetlerinde bulunamayacak. Böylece inşaatların yarım kalmaması ve vatandaşların mağdur olmaması sağlanacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bir otelde düzenlenen, “Kentsel Dönüşümde Yeni Dönem Tanıtım Toplantısı”nda Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’ni açıkladı. Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında kira yardımı, proje ve faiz desteği olarak bugüne kadar 9 milyar 407 milyon lira kaynak kullandıklarını belirten Kurum, dönüşüme dair her türlü sorunun bir an önce aşılması gerektiğini belirtti. Kurum, kentsel dönüşümde yeni dönemi, yedi temel hedef üzerine inşa ettiklerini belirtti.

Yıllık en az 300 bin konutun yenilenmesi planlanan kentsel dönüşüm çalışmalarında bu miktarın 30 bin kadarını bakanlığın tamamlaması planlanırken kalan 270 bin konut için belediye ve özel sektöre Emlak Bankası aracılığı ile finans desteği sağlanacak.