Kategoriler
Emlak Haberleri Emlak Konut Haberleri

Kentsel dönüşümde yeni dönem

2 Eylül tarihinden itibaren, kat karşılığı usulüyle kentsel dönüşüm projesi yapan müteahhitler, inşaatlarını belli bir oranda tamamlamadan daire satma imkanı bulamayacak.

21 Haziran’da yeni bir yasa yürürlüğe girdi. 6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası’na göre, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesiyle dönüşüm projesi yapan müteahhitler, 2 Eylül tarihinden itibaren inşaatlarını tamamladıkları oranda, arsa sahiplerinin onayı ve belediyenin izniyle satış yapabilme olanağı bulacak. Yasayla müteahhitler, proje maliyetinin yüzde 10’una kadar teminat gösterme zorunluluğuna da sahip olacak.

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı avukat Ali Güvenç Kiraz, 2 Eylül tarihinden itibaren müteahhitler, arsa sahipleri ve tüketiciler açısından yeni bir dönemin başlayacağını söyledi. Kiraz, “Arsa sahipleri lehine teminat verme zorunluluğu, tüketiciler lehine inşaatın seviyesine göre bağımsız bölüm satma zorunluluğu önemli bir adımdır. Devamının birçok konuda geleceğine inanarak bu düzenlemeyi destekliyoruz” dedi.

Arsa sahiplerinin de sorumluluğu olacak

Müteahhit, riskli yapıların yenilenmesinde ya da riskli alanlarda yapılan inşaatlarda müteahhit, kendi payına düşen bağımsız bölümü belediye veya il özel idaresinden inşaatın ilerleme seviyesine göre satabilme olanağına sahip olacak.

Belediye satış için inşaatta inceleme gerçekleştirerek tamamlanma oranını belirleyecek ve bu oranın yüzde 10 altına denk gelecek şekilde bağımsız bölüm satışına onay verdiğini tapu müdürlüğüne bildirme zorunluluğu bulunacak.

Müteahhitin kentsel dönüşümde satış için arsa sahiplerinin tamamının onayını alması gerekecek.

Arsa sahipleri onay verirse tüketicilerin uğrayacakları zarardan müteahhitle birlikte sorumlu tutulacak.

Kentsel dönüşümde, riskli yapılarda belediye veya il özel idaresine maliyetin yüzde 10’u kadar teminat verilmesi zorunlu olacak.

Riskli alanda inşaat alanı 50 bin metrekareye kadar olan yapılarda maliyetin 10’u, 50 bin-75 bin metrekare arası yapılarda maliyetin yüzde 8’i, 75 bin-100 bin metrekare arası yapılarda maliyetin yüzde 6’sı, 100 bin metrekarenin üstü yapılarda ise maliyetin yüzde 4’ü kadar teminat vermesi zorunlu hale getirilecek.