Kategoriler
Proje Haberleri

Kentsel dönüşümde yeni model başladı

Kentsel dönüşümde başlatılan yeni modele göre yüzde 20’yi veren yeni daire sahibi olabilecek. Kentsel dönüşüm süreçlerinde yaşanan sıkıntıları gidermek için harekete geçen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı, aynı yapıdaki tüm daire sahiplerinin imzasının şart koşulduğu yeni model 6 ilçede de uygulanmaya başladı.

Özellikle Fikirtepe’deki sorunlar ışığında kentsel dönüşüm süreçlerinde ortaya çıkan aksilikler saptanarak geliştirilen modelde iki şart olacak. Uygulama alanlarında dönüşümlerin yerinde yapılması esas kılınacak. Yıkım sonrası yeni planda da imar artışı gündeme gelmeyecek 1 milyar lira ayrıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bütçesinden 1 miyar liralık kaynak 2018 yılı için ayrıldı. İlk etapta devreye alınan 1 milyar liralık kaynakla ortaya çıkacak işin 5 milyar lirayı bulması planlanıyor.

Vatandaşın cebinden kuruş çıkmadan yapısını yerinde dönüştürmeyi amaçlayan modelde, 100 metrekarelik bir ev için vatandaş 20 metrekaresini verecek. İBB’nin iştiraki KİPTAŞ ile gerçekleştireceği modelde alınacak yüzde 20’lik kesimler ile yapıların maliyetinin yüzde 70’e yakını karşılanacak. Geri kalan maliyet ise İBB bütçesinden ayrılan kaynak üzerinden sağlanacak.

Söz konusu modelin uygulanması için daire sahiplerinin hepsinin imzası gerekiyor. Daha önceden ise binaların dönüşümü için yapı sahiplerinin 3’te 2’sinin onay vermesi yetiyordu.