Kategoriler
Emlak Haberleri

Kentsel dönüşümden ev alanlar dikkat!

İzmir’de yaşanan depremden sonra Kentsel Dönüşüm yeniden gündeme geldi. Yetkililer tarafından kentsel dönüşümün hızlandırılması gerektiği bildirildi. Daha önceden kentsel dönüşüm alanlarındaki mal sahipleri ile anlaşarak inşaat işleri yapmaya başlayan ekonomik gücü yetersiz firmalar bir çok mağdur yaratmışlardı.

Firmaların ekonomik gücünün olmaması hem inşaatları yarım bırakmış oldu hem de kentsel dönüşüm sonucu evi yıkılan vatandaşlar mağdur oldu. Ayrı bu projeden konut satın almak için ödeme yapan vatandaşlarda
mağdur olmuştu. Halen kentsel dönüşümden konut sahibi olmak isteyenler tapuları olsa bile satın aldığı konuttan olma tehlikesi ile karşı karşıya kalma riski bulunuyor.

Hürriyet’ten Gülistan ALAGÖZ konu ile ilgili Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ile görüşerek yapığı habere göre  kentsel dönüşümden konut sahibi olmak isteyenler tapularını almış olsalar bile satın aldığı konutu kaybetme riski var.

Kentsel dönüşümün hızlandığı şu dönemde Türkiye genelinde yer alan toplam 6.7 milyon riskli yapının bir şekilde bu dönüşümle yeniden sağlam bir şekilde inşa edilmesi gerekiyor. Kentsel dönüşüm sürecinde inşaatı yıkıp yeniden yapmayı planlayan firma bölgede buluna arsa sahipleri ile kat karşılığı anlaşma yapıyor.

Müteahhit firma yaptığı anlaşma sonucu kendisine kalan konut ya da ticari ünitelerin nakte çevirerek projeyi devam ettiriyor. Kentsel dönüşümde inşaat firmasının payına düşen konut yada ticari ünitelerden birini satın alanlarında son derece dikkatli olması gerekiyor. Konu ile ilgili Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz şunları söyledi;

Alınan tedbirler yeterli değil

Avukat Ali Güvenç Kiraz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Kentsel Dönüşüm ile ilgili önemli kararların alındığını söyledi. Avukat Kiraz  “Kentsel dönüşümde arsa sahipleri ile anlaşıp inşaata 1 yıl içerisinde başlanmaması veya inşaatın 6 ay süre ile durması durumunda firma ile sözleşme yapan vatandaşlar firma ile olan sözleşmeyi tek taraflı olarak fesh edebiliyor. Dönüşüm projelerinde Yapı Ruhsat’ı alma aşamasında yüzde 10 teminat zorunlu ve firmalar dönüşümde paylarına düşen konutları kademeli satışa çıkabiliyor. Tüm bunlar vatandaşı korumak adına önemli adımlar oldu. Ancak yeterli diyemiyoruz. Kentsel dönüşüm ile ilgili düzenleme özellikle dönüşümde hak sahibi olan vatandaşları korurken konut satın alan 3. kişiler için sorun devam ediyor. Bugün bu önlemlere rağmen inşaat firmaları kaynaklı mağduriyetler devam ediyor. Bu nedenle ek tedbirlere ihtiyaç var.”

Kentsel dönüşümden ev alanlar nelere dikkat etmeli

1- Teminat Talep Edin

Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan bir projeden konut satın alan vatandaşların tapu iptali ile karşı karşıya kalabileceğini söyleyen Kiraz, “Firma inşaatı yarım bırakır veya verilen sürede yüzde 90 seviyesinde tamamlamazsa arsa sahipleri sözleşmeyi feshedebilir. Bu durumda müteahhit hem kendi payına düşen konutları kaybeder hem de 3. kişilere satışlar iptal olur. Tapuları iptal edilen vatandaşın yapabileceği tek hukuki süreç firmaya ödemiş olduğu bedeli talep etmek” dedi.

Kiraz, Tüketici Kanunu Ön Ödemeli Satış Yönetmeliği kapsamında müteahhitten teminat talep edin. Bu talep yasal hakkınız. Müteahhit size seçenekli olarak bunlardan bir tanesini sunmak zorunda;

· Bina tamamlama sigortası

· Hak ediş bedelinin bankada olduğuna dair belge

· Teminat mektubu (satın aldığı daire bedeli kadar)

· Bakanlığın kabul edebileceği bir teminat (müteahhit tarafından sunulacak)

Bu teminat modellerinden birisi size güvence olarak verildiğinde ya bina tamamlanacak siz de hak sahibi olmaya devam edeceksiniz ya da tapunuzu kaybetmiş olsanız dahi bedelini geri alabileceksiniz.”

2- İmar Durumuna Bakın

Kiraz, ikinci olarak ise kentsel dönüşüme giren arsanın imar durumu ile ilgili ilgili belediyeden incelenmesi gerektiğini belirtti. İlgi belediye tarafından söz konusu arsa ile ilgili tutulan bir tutanak bir ceza veya bir yıkım kararı olup olmadığına bakılması gerekiyor.

Kiraz, Müteahhit KDV ödemesinden kaçmak için 160 metrekare büyüklüğe sahip konutu 140 metrekare olarak belirtmiş olabilir. Size sunulan ve Yapı Ruhsat’ı alınan proje ile sizin almayı düşündüğünüz proje aynı mı emin olmalısınız.

3- Tapu Kaydını İnceleyin

Satın almayı düşündüğünün konutun tapu kaydının incelenmesinin yapılması gerekiyor. Tapu kaydını incelerken konut üzerinde herhangi bir takyidat veya şerhlerin olup olmadığına bakılmalıdır. satın aldığınız konutun bedelini düşük göstermeye çalışmayın. Tapu incelemesinde ayrıca yönetim planına da bakılması gerekiyor. Çünkü size satış yapılırken ‘ekleri ile birlikte inceledim’ diye imza atılıyor.

4- Sözleşmeyi notere Yaptırın

Kiraz, “Gayrimenkulün tapusunu almıyor ve satış vaadi sözleşmesi ile alıyorsanız noterden sözleşme yapmayı ve bu sözleşmeyi de tapuya şerh ettirmeyi unutmayın. Şerhten sonra gelecek haciz ve konulacak ipotekler sizi bağlamayacaktır. Müteahhit ile yapılacak olan sözleşmede ön bilgilendirmenin yapıldığı ve taşınmazla ilgili cayma haklarının yer aldığına da dikkat edin. Bir de sözleşmelerde yüklenici tek taraflı şekilde cezai şart koymuşsa bunun geçerli olmadığını bilerek sözleşmeyi 14 gün sonra da haklı sebeple fesih edebilirsiniz.”

5- Ayıplı İmalat

Kentsel dönüşüm projelerinde hem arsa sahibinin hem de sonradan konut satın alan vatandaşların teslim sonrası sorun yaşadığını belirten Kiraz, “Bağımsız bölümü satın aldıktan sonra taşınmazın içerisinde gözle görülür eksiklik ve ayıp varsa size satan kişiye ihtarname ile bildirin. Bu konuda çok uzun zaman geçmemesi önemli. Kullanım sonrası bir ayıp veya birden fazla ayıp ortaya çıkarsa bu durumu tespit edin veya mahkemeye tespit ettirin. Tespit sonucunda ayıbını giderilmesini isteme, ayıbı giderip bedelini isteme veya ayıp bedelini doğrudan talep etme ve bu ayıp/ayıplar nedeniyle meydana gelen değer kaybını isteme hakkınız oluşacak” diye söyledi.