Kategoriler
Emlak Haberleri

Keşan Umum Emlak Müşavirleri: “Faizler düşerse nefes alabiliriz”

Keşan Umum Emlak Müşavirleri Derneği Başkan Yardımcısı İbrahim Öztürk, konut kredilerinin üzerinde beklenti oluşturduklarını ifade etti. Yeniden düşmesi beklenen konut kredi oranları, geçtiğimiz günlerde açıklanan gayrimenkul kiralamalarındaki yeni stopaj haberi ile ortaya çıktı. Habere göre, yılsonuna dek yüzde 20’den yüzde 10’a indirimin sağlanacağı stopaj oranlarında uygulamalar 1 Haziran’a ertelendi. Konu hakkındaki düşüncelerini dile getiren İbrahim Öztürk, “Faizler düşerse nefes alabiliriz” açıklamasını yaptı.

Keşan Umum Emlak Müşavirleri aynı görüşe sahip

Geçtiğimiz günlerde gayrimenkul kiralamalarındaki yeni stopaj haberi sektör üzerinde kısa zamanda kendine yer edindi. Son duruma ilişkin konuşma yapan Keşan Umum Emlak Müşavirleri Dernek Başkan Yardımcısı Öztürk, şimdilerde kiralamaların olmadığı için stopaj derdinin olmadığını belirtiyor. Emlak sektörünün birçok sektör için önem sağladığı günümüzde, sektör içindeki sorunların biran evvel çözüme kavuşturulması şarttır. Öztürk, “İşlemlerimiz yüzde 60 kadar azaldı. Faizlerin düşmesinin ardından işlerimiz oldukça iyiydi, elimizde daire kalmamıştı. Faizler yeniden yüzde 99 olsun, şu an yüzde 1,45 ila yüzde 1,49 arasındaki oranlarla kim konut kredisi alır?” sorusunu yöneltti. Emlakçı olarak kendisinin de kredi almayacağını belirten Öztürk, az sayıdaki insanların kredi ve nakit kullanabildiğinden söz ediyor.

Faizlerin düşüşü hareket katacak

Geçtiğimiz 1 Haziran’da uygulamaya sokulan düşük faizli kredi destekleri tüm Türkiye’nin derin bir nefes almasını sağlamıştı. Vatandaşların ev aldığı süreçte sektörler üzerindeki baskı zincirleme etkisi yaratarak düşüşe geçti. Fakat, ağustos ayının gelişiyle birlikte yeniden artışa geçtiği görülen kredi oranları, aralık ayından itibaren yüzde 1 sınırını geçmiş durumda. Sektör içinde endişeli bekleyişi sürdüren pek çok çalışanın endişesi, Keşan Umum Emlak Müşavirleri altında dile getiriliyor. Alıcıların zorlandığı süreci yumuşatmak amacıyla beklentilerin konut kredilerinde faiz indirimlerine gidilmesi yönünde geliştiğini aktaran Öztürk, “Şu an sıkıntımız büyük. Hem emlakçı hem inşaatçı olarak, 50 farklı mesleği ilgilendiriyor. Marangozu, demircisi, nalburcusu ve boyacısı olarak süreçten etkilendik. Genel anlamda baktığımızda hepsinin durumu sıkıntılı, hepimiz zor durumdayız” dedi.

Geçen yıl ile kıyaslandığında düşüşler ciddi

Öztürk, işlerin artık eskisi gibi olmadığını, pandemi nedeniyle satışların duraksadığını belirtti. Salgın hastalık korkusu karşısında dışarı çıkmayan vatandaşlara, parası olanlar evde kalarak eşlik ediyor. Yatırımın devam etmediği 2020 yılının aralık ayı, piyasaya girenler arasında pazarlıkçı müşterileri karşıladı. 400 bin TL’lik bir daireyi, 350 bin TL’den almak isteyenlerin artışa geçtiği süreç boyunca yaşanan gerileme müthiş bir seviyeye ulaşmıştır. Normal şartlar altında çalışıldığı süreçlerde, haftada en az iki veya üç satışın olduğu Keşan’da, işler duraksadı. Bunun üzerine satışları yalnızca aylık bazda yapan emlakçılar zor durumda kalmaktadır. İşi yakından takip eden 5-10 emlakçı olduklarını aktaran dernek başkan yardımcısı, “Bizde yoksa diğerlerinde hiç yoktur” açıklamasını getirdi.

Dayanma güçlerinin sektörler arasında eridiğini dile getiren başkan yardımcısı, stopaj haberlerini düşünmediklerini belirtiyor. Kiralamaların olmadığı, öğrencilerin kenti terk ettiği süreçte gidişat çok karanlık. Pandemiden dolayı açılamayan okullar öğrencileri kentten kaçırdı. Burada olan son kişilerde eşyalarını alarak ailelerinin yanına dönme kararı aldılar. Memurların tayini çıkıncı, eşini ve çocuğunu pandemi nedeniyle kente getirmedi. Çoğunluğu anne ve babasını memleketlerinde bıraktı. Kiralamaların tamamen bittiği Keşan’da, satış tek tük şeklinde devam ediyor. Ancak, kira alarak geçinen pek çok müşteriye hizmet veren emlakçılar, mülk sahiplerinin de zorda kaldığını görmekte. Evini kiraya verme umudu ile masraf yapanlar şimdilerde boş evin masraflarını ödüyor. Bu çarkın yalnızca emlak ve inşaat arasında dönmediğini kavramak ve aslında işin tüm dalları kapladığını öğrenmek gerekli. İlerleyişe göre bir süre daha dayanmaya çalışacak olanlar, dayanamayanların kepenkleri indirdiğini görecek.

Kira yardımına ilişkin son sözler

Kira yardımlarının açıklandığı, 500 TL olarak belirtildiği haberlere istinaden konuşan Öztürk, “Yardım normal gütüre olanlara veriliyormuş, birinci sınıf defterlerde olanlara verilmeyecekmiş. Basit usuldekilere veriliyor. Keşan’da basit usul olan yok, basit usul pazarcılar var. Bu da kira yardımlarının pazarcılar tarafından alınacağını gösteriyor. 500 TL verilse ne olacak, hiç vermeyen kiracının bile ödemesi gereken miktar 2 bin-2 bin 500 lira. O da çok etkilemez. Zorlanılan süreçte, çok kötü durumdayız. Umudumuzu faizlerin ocak ve şubat ayında düşmesi fikriyle koruyoruz” dedi.

Exit mobile version