Kategoriler
Emlak Haberleri

Kira artış oranı Temmuz 2018

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre 2018 yılı Temmuz ayı kira artış oranı belli oldu. Açıklamaya göre konut sahibi olup konutunu kiraya verenlerin kiracılarına uygulayacakları kira zam oranları da böylece belli olmuş oldu.

2018 yılı Haziran ayı enflasyon zam oranı ile birlikte 2018 yılı Temmuz ayı kira artış oranı da belli olmuş oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2018 yılı Haziran ayı enflasyonu aylık yüzde 2.61 olurken yıllık bazda ise yüzde 15.39 oldu. Evini kiraya verenler kiralarını 1 yıl sonra artırabileceklerinden dolayı bu ay kira artışı yapacak olan ev sahipleri kira artış oranını bu verilere göre gerçekleştirebilecekler.

2018 yılı Temmuz ayı kira artış oranı ne kadar?

Kira artış oranı yeni Türk Borçlar Kanunu’nun 344. Maddesine göre Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre yapılmaktadır. ÜFE’nin 12 aylık ortalaması alınarak kira artışı bu orana göre yapılmaktadır. ÜFE oranı ise her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanmaktadır. Buna göre 2018 yılı Temmuz ayı kira artış oranı 12 aylık ortalama alındığında yüzde 16.57 oldu. Yani konut sahipleri Temmuz ayında kira sözleşmesi yenileme işlemi yaparken başka bir kira zam oranı üzerinde anlaşma yapılmadı ise yüzde 16.57 oranında kira artışı yapabilecekler.