Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

Kira destek başvuruları nasıl yapılır?

Kira destek başvuruları gündemini korurken, başvuruların nasıl yapılacağını aşağıda verilen talimatlar doğrultusunda, e-Devlet üzerinden rahatlıkla halledebilirsiniz.

Kira destek başvurusunu nasıl yapabilirim?

Yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı sonrasında yaşanan ekonomik boyutlu sorunlar yeni soruları da beraberinde getirdi. Yaşanan mücadelede işyerleri kapatılan veya faaliyetleri geçici durdurulan vatandaşlar, özellikle kentsel dönüşüm kapsamında yer aldıkları süreçte kira desteği istiyor. Kira destek başvuruları ise evleri kentsel dönüşümde bulunan ve bu nedenle kirada oturmak zorunda kalanları kapsamaktadır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ortaya atılan destek çalışmaları, pek çok vatandaşta “Nasıl?” sorusuna neden oldu. E-devlet üzerinden kolaylıkla halledebileceğiniz kira destek başvuruları, aynı zamanda ekran üzerinden de sorgulanabilir.

E-Devlet üzerinden gerçekleşen destek sürecinde ise, e-Devlet web adresinde yer alan “Hak Sahibi Ailelere Kira Yardımı Yapılması” bölümünden gerçekleştiriliyor. Güvenilir sonuçlar almak adına her vatandaşın T.C. kimlik numarası ve şifre ile sisteme giriş yapması zorunlu olarak belirlenmiştir. Açılan pencere kısmında ise “Uygulamaya Git” sekmesi yer alıyor. Buradaki sekmeye tıklayınız.

“Uygulamaya Git” sekmesine tıkladığınızda giriş yapmak istediğiniz alan, korunma amacıyla bazı kişisel bilgilerinize erişim hakkı istiyor. Karşınıza gelen uyarıda “Lütfen aşağıdaki listeyi kontrol ederek, paylaşmak istemediğiniz bir bilginiz var ise işleme devam etmeyiniz.” uyarısı yer almaktadır. Bu uyarı sonucunda isteğe göre istenilen bilgiler kontrol edilmeli.

Kentsel dönüşüm kapsamında kira desteği

Kentsel dönüşüm sürecinde oturma yapılan yerlerde kamulaştırma kararı sonrası evini boşaltmak zorunda kalan aileler; öncelikle göçmen kabul merkezleri veya kamu kurum, kuruluş ve idarelerine ait binalar üzerinden ilgili valiliğin tespiti üzerine yardım alabilir.

Yapılan tespit üzerine barınma ihtiyacını karşılayamayan vatandaş, kentsel dönüşüme konu olan alanları için kira destek talebinde bulunabilir. Ancak hak sahibi olan aile fertlerinden biri adına kayıtlı konutu bulunan aileler başvuruda bulunamazken; ailelerin kesin iskânları sağlanıncaya kadar geçen sürede kira giderlerinde destek olunur. On altı yaşından büyük işçiler için yürürlükte asgari ücret zorunluluğu bulunmaktadır. Belirlenen yürürlüğe göre ücretin otuz günlük brüt tutarının yüzde ellisine kadar, aile başına belirlenecek miktar üzerinden geçici iskân kira bedeli karşılanır. Bakan onaylı destekte ise herhangi bir karşılık beklenmemektedir.

Kanunun 12. maddesi gereği hak sahibi olan ancak çeşitli nedenlerden ötürü iskânları gerçekleştirilmeyen ailelerden gelen taleplere karşı, karşılıksız destek alabilmeleri adına, hak sahibi aile fertlerinden birine ait ülke sınırlarında kayıtlı konut bulunmamalıdır.

Karşılıksız ödemelerin gerçekleştiği süreç öncesi, kiralanması beklenen konutun bulunduğu İl Müdürlüğünce hak sahibi ailelerin, destek aldıkları konutlarda oturum gerçekleştirildiğine dikkat edilecek. Gerektiği takdirde Nüfus Müdürlüğü ve Muhtarlıklar üzerinden T.C. kimlik bilgileriyle araştırmalar sağlamlaştırılacak ve bizzat yerine gidip tespit yapılacaktır. Aynı zamanda ailelerden kiraladıkları konut üzerine elektrik, su, doğal gaz faturalarını belgelemeleri isteniyor. Yardım alan kişilerin akraba veya tanıdık yanında konaklaması halinde yardım talebi reddedilir.

Araştırma sonrası yardım talebi onaylanır

Yapılan araştırmalar gereğine uygun halde bulunuyor ise hak sahibi ailelere kira yardımları, İl Müdürlüğü içerisinde kurulan komisyon tarafından tutanak altına alınır. Kira yardımı değerlendirme formu, ilgili bankanın mahalli şubesinde, aileyi temsile yetkili kişi adına açılan hesap numaraları, vatandaş adına İl Müdürlüğüne gönderilir. Böylece kişi yardım desteğini belirlenen hesap üzerinden alabilir.