Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

Kira indirimi için kiracı mahkemeye başvurabilir

Kira indirimi uygulamasına gitmeyene mahkeme kapısı göründü. Van’da 2011 yılında meydana gelen şiddetli depremin ardından bir esnafın işleri bozuldu. Bu sırada 3 bin Euro değerindeki kirasını işleri bozulduğu için tahsil edemedi. Mahkeme tarafından kira bedelinin 4 bin liraya düşürüldüğü karar, salgın hastalığın yol açtığı günümüz için emsal olabilir.

Dünya genelinde etkisinin hızla sürdüğü ve Türkiye genelinde kayıplar vermeye devam eden covid-19 hastalığı, çoğu vatandaşı ekonomik anlamda daralttı. Özellikle iş faaliyetleri durdurulan veya işsiz kalan kişiler ev kiralarını ödeyemez duruma düştü. Devlet tarafından alınan kararlar mücadele kapsamında olarak belirlenmiş ve hızla etkisini göstermişti. Özellikle kamuya ait alanlarda kiraların 3 ay süreliğine ertelenmesi; doğal gaz, elektrik ve su faturalarında iş yerleri için esneklik getirilmesi ekonomik anlamda daralma yaşayan vatandaşa ilaç oldu.

Bu süreçte iyi niyetli mal sahipleri tarafından kiracılarından ödeme almayacağı belirtilirken, bazıları zor durumda kalan kiracısını evden çıkarma yolları arıyor. Ancak ev sahiplerini ilgilendiren en önemli hususlardan birisi artık kiracıların da mahkeme yoluna gidebildiği. Anlaşmaya varılamadığı takdirde kiracı, tıpkı Van depreminde işleri bozulan esnaf gibi mahkemeden kira indirimi talebinde bulunabilir.

Mahkeme yoluna giden kişinin ise koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı nedeniyle işlerinin bozulduğunu ve ekonomik anlamda dar bir boğaza girdiğini ispat etmesi gerekiyor.

Kira indirimi esnafın yüzünü güldürdü

Van’da yaşanan olayda kiracı, dükkanı için 8 Ocak 2012 tarihine değin mal sahibine 3 bin Euro ödediğini kanıtlamıştır. Ancak sözleşme bitiminde mal sahibi tarafından kira bedeli 18 bin liraya çıkarılmak istenince, esnaf hakkını mahkemede aradı. 2011’de yaşanan büyük felaket neticesinde nüfusun hızla şehir dışına yöneldiği zaman diliminde, esnaf zarara uğradı ve neredeyse satış yapamaz hale geldi. Bu dönemde çoğu esnafın mal sahibi ile anlaşmaya gittiği ve dükkan kira bedellerinin düşürüldüğünü öğrenen esnaf, 9 Ocak 2012 tarihinde kira bedelinde değişiklik istedi.

Ancak mal sahibinin düşürmesini talep ettiği kiranın tam tersi aylık olarak arttırıldığını gören kişi, soluğu mahkeme kapısında aldı. 4 bin lira kira bedelini düşürme isteğinin reddedildiği esnaf, aradığı hakkı hukukta buldu. Mal sahibi tarafından karara itiraz edilmiş ve temyize başvurulmuş ve Yargıtay tarafından bilirkişi raporu alınmadığı için karar bozuldu. Bunun üzerine esnaf gerekli mercilerden yardım alarak işlerinin bozulduğunu kanıtladı. Bilirkişi raporu ile tekrar mahkeme kapısına giden kişi, yeni kira bedeli belirlenince hukuk savaşını kazanmış oldu.

Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Yeniocak ise bu sürecin birçok kişiye emsal olabileceğini hatırlattı. 2011 yılında Türkiye’nin doğusunda yaşanan bu felaket sonrası, kira indirimi talebi reddedilen esnafın örnek alınabileceğinin altını çizen Yeniocak; koronavirüs nedeniyle işlerinde bozulmalar meydana gelen kişilerin, bilirkişi raporu aldığı takdirde mahkeme yoluna gidebileceğini hatırlattı.