Kategoriler
Emlak Haberleri

Kira kontratı yaparken mağdur olmayın

Son zamanlarda kiralık konut bulmak zorlaştı. Kiraların artmasıyla birlikte ev sahipleri eski kiracılarını çıkarıp yerine aynı konutu 2 katına kiralamaya başlayanların sayısı artmıştır. Diğer taraftan kiracılardan kaynaklı olarak da ev sahipleri birçok sorun yaşayabiliyorlar. Hem ev sahipleri hem de kiracılar ilerleyen süreçlerde problem yaşamamaları için kira kontratı yaparken çok dikkatli olmak gerekmektedir.

Kira Kontratı yaparken tüm bilgileri yazın

Birevim Genel Müdürü Avukat Mahir Orak, kontratta bütün detayların açıkça yazılması gerektiğine değinmiştir. Ayrıca Orak, “Ödeme zamanı ve kira bedeli tam olarak kararlaştırılmalıdır. Ayrıca hesap bilgileri kontratta bulunmalıdır. Konutun nasıl teslim edileceği uygun durumda fotoğraflarla sözleşmeye eklenmelidir. Ayrıca demirbaşların tespiti yapılmalı ve fotoğrafla tutanak altına alınmalıdır. Depozito karışıklık yaratmayacak şekilde kararlaştırılmalıdır. Kiraya verilen şey üzerinde tadilat yapılacaksa açıkça anlaşma yapılmalıdır. Tadilatın kapsamı belirtilmelidir. Ayrıca alt kiralama hakkında açıkça husus eklenmelidir.” şeklinde açıklamıştır. Eğer kiracı erken fesih isterse ne kadar zaman önce ve hangi yollarla mal sahibine bildirmesi gerektiğini en başından kararlaştırılmalıdır. Orak, “Erken fesih durumunda cezai koşul kontrata eklenmelidir.” diye konuştu.

Evden çıkarma hakkı var mı?

Özellikle birtakım konut sahipleri daha yüksek kira alma ümidiyle eski kiracısını çıkarma yoluna girebiliyorlar. Kontrat devam ettiği sürece konut sahibinin böyle bir hakkı bulunmamaktadır. Fakat bazı durumlar için hakkı bulunmaktadır. Orak konuyla ilgili şu açıklamaları yapmıştır; “Konut sahibi kendisi, eşi, alt soyu, üst soyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu başka kişiler için konut veya işyeri gereksinimi nedeniyle kullanma zorunluluğu bulunuyorsa, edinme tarihinden itibaren fesih bildirimi için öngörülen zamana uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek şartıyla 6 ay sonra açacağı davayla kontratı sonlandırabilmektedir.”

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version