Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

Kira ödemeleri ertelenebilir mi?

Geçtiğimiz günlerde koronavirüs ile mücadele kapsamında duyurulan yeni karar gereği, belediye ve belediyelere bağlı kuruluşların kiracılardan alınacak kira ödemeleri iki ay süreyle ertelendi. Belirlenen karar neticesinde 1 Mart- 30 Haziran tarihleri arasında herhangi bir tahliye kararı uygulanmayacak. Yaşanan gelişmeler sonucunda konut kiracıları umutlandı.

Kira ödemelerinin ertelenmesi mümkün mü?

Bakan Murat Kurum’un verdiği talimat neticesinde belediye ve belediyelere bağlı kuruluşlardan alınacak kiralar belirli bir süreye kadar ertelendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca duyurusu yapılan kararda konut kiracıları bir umut beklemeye başladı.

Koronavirüs salgınının yaşattığı olumsuz gelişmeler tüm dünyada yankısını sürdürmeye devam ediyor. Bu süreç içerisinde ülkemizde yaşanan vaka sayısında hızlı bir artış gözlemlenmektedir. Aralarında sağlık çalışanlarının da olduğu hasta sayısına bir yenisi eklenmemesi için geçtiğimiz günlerde yeni kararlar alındı.

Vatandaşların kendi olağanüstü durumunu ilan etmesi tavsiyesine uyanlar bu süreci evde geçiriyor. Fakat evde çalışma hayatını sürdürenler kadar işini kaybedenler veya bu süreç boyunca maaş alamayanlar da bulunmakta. Yaşanan ekonomik gerginliğin önüne geçme hedefi taşıyan ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı’ yavaşça uygulamaya geçiriliyor.

Sürpriz gelişmeler yaşanabilir

Alınan kararlara yaşananlar neticesinde yenileri eklenirken, sürpriz bir çıkış meclisten geldi. Torba tasarımı kapsamında mecliste görüşülmesi istenen konulara kira ödemeleri de ekleniyor. Söz konusu iş yerlerine gelen 1 Mart- 30 Haziran tarihlerinde tahliye kararlarının iptali, kira sıkıntısı yaşayan vatandaşları meraklandırdı.

Duyarlı vatandaşlardan konut sahibi olanlar kiracılardan 2 ay süreyle kira almayacağını söylerken, bazıları şimdiden yeni kiracılarını arıyor.

Türkiye’de kiracı oranı çok fazla

Herhangi bir yasanın getirilmediği kira ödemelerinde erteleme kiracıları zor duruma düşürdü. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2019 verilerine bakıldığında Türkiye’de kiracı sayısı 6,7 milyon olarak görülüyor. Yaşanan bu kriz neticesinde herhangi bir yasal düzenleme getirilmezse, salgının sebep olduğu zor koşullar büyümeye devam edecek.