Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Kira ödeyemeyenler dikkat: Tahliye tehlikesi sürüyor

Kiracılarını iş yerinden çıkaramayan mülk sahipleri, kirasını ödeyemeyen kiracılarına icra takibi yaptırıp mal varlıklarını haczettirebilir. Buna karşılık olarak kiracılar, normale dönüldükten sonra, uyarlama davası açabilir. Öte yandan kiralık evde oturanlar için tahliye tehlikesi de bulunuyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ekonomik tahribatını önlemek amacıyla geçtiğimiz ay çeşitli düzenlemelere gidildi. Salgın sürecinde gelir kaybı yaşayan kiracılar, kiralarını ödemekte güçlük çekerken tahliye tehdidiyle karşılaşıyor.

Öte yandan 26 Mart’ta kanunda yapılan değişiklikle beraber 1 Mart ile 30 Haziran arasında iş yeri kirasını ödeyemeyen kişiye karşı iş yeri sahibinin tahliye davası açılamıyor.

Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doçent Doktor Umut Yeniocak, aynı tedbirin kiralık konutlar için getirilmemesini eksiklik olarak değerlendirdi.

Kira bedelleri talep edilebilir

BirGün gazetesinden aktarılan habere göre; dört aylık dönem için kira bedellerini ödemeyen kiracılar, kira bedellerinin kendilerinden talep edilmesiyle karşılaşabileceğini belirtti.

Yeniocak, “İş yeri sahipleri ödenmeyen kira bedelleri için icra takibi yapıp kiracıların mal varlıklarını haczettirip sattırabilirler. Yapamayacakları tek şey, kiracıları iş yerinden çıkarmak.” ifadelerini kullandı.

İcra takibi başlatılabilir

22 Mart’ta alınan kararla beraber icra işlemlerinin 30 Nisan’a kadar durdurulduğunu aktaran Umut Yeniocak, yeni bir uzatmanın uygulanmaması hâlinde bu süreden sonra kiracıların icrayla takibiyle karşılaşabileceğini dile getirdi.

Yeniocak “Fakat bu icra takibinde sadece kiranın ödenmesini isteyebilirler. Eskiden olduğu gibi, kira ödenmezse kiracının tahliye edilmesini talep edemezler.” dedi.

Ev kiracıları için tahliye riski sürüyor

İş yerleri için uygulanan tahliye engelinin ev kiracıları için geçerli olmadığını söyleyen Akademisyen Yeniocak, “Kirasını ödeyemeyen konut kiracıları için tahliye tehdidi varlığını koruyor.” ifadesini kullandı.

Kiracılar uyarlama davası açmalı

Normal yaşama dönüldüğünde kiracılar ve kira verenlerin sorunlar yaşayabileceğini söyleyen Doçent Doktor, şunları kaydetti:

“Bu süreçte ödenmeyen kiralar için icra takipleri ve davalar olacaktır. Özellikle, iş yerinin salgın sürecinde kapatılmış olması ya da faaliyetlerinin kısıtlanmış olması sebebiyle bu aylara ilişkin kiraların ödenmemesi ya da hiç olmazsa indirim yapılması talebiyle uyarlama davaları açılacaktır. İş yeri kapatılan ve faaliyetleri kısıtlanan iş yeri kiracıları başta olmak üzere, salgın sürecinde işleri önemli ölçüde bozulan tüm iş yeri kiracıları ile kiralarını ödeyemeyecek duruma düşen konut kiracılarının hiç olmazsa kira bedellerinin bir miktar indirilmesi ya da ertelenmesi şeklinde karar verilmesini mahkemeden talep edebilmeleri hukuken mümkündür. Mahkemelerin bu sürece duyarsız kalacaklarını düşünmüyorum.”