Kategoriler
Emlak Haberleri

Kira oranlarına pandemi bitene kadar zam uygulanmayacak!

Kira oranlarına zam uygulanmayacağını açıklayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), ertelemelerin pandemi bitinceye dek devam edeceğini aktardı. Pandemi koşullarının ekonomik bazda gerginlik yarattığı ortama karşı yapılan bu hareket kiracıları bir nebze olsun rahatlatabilir. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi altında alınan karar, tüm iştirak şirketlerinin kiracıları üzerinde de uygulamaya sokulacak.

Kira oranlarına zam yok!

Salgın hastalık karşısında tedbirlerin genişletildiği Türkiye’de, ekonomik baskının izleri kepenk kapattırıyor. Yasakların yeniden kademeli olarak arttırılmasına karşı işletmelerin zarara uğramaması adına birtakım öneriler getirildi. Bu öneriler lokanta gibi yemek hizmeti veren mekânların paket servisi yapmasına izin veriyor. Ancak, çoğu kişinin işsiz kaldığı ortamda müşteriler ev yemeklerine yöneldi. Yemek zincirinin önemli isimlerinin dışında kalan küçük işletmeler ay sonunu görmeden iflas bayrağını kaldırıyor. İstanbul’da ekonominin ağır çizgileri altında ezilen esnafın olumsuz sürecine karşı destek vermek isteyen İBB, kiracılarını mağdur etmeme kararı aldı. Bu doğrultuda belediyenin kiralamış olduğu dükkanlarda zam uygulamasına gidilmeyecek. Aynı kararın İBB iştirak şirketlerinde de uygulanacağı haberi ise günün en güzel haberi olarak duyuruldu.

Kapalı olan kiracılara destek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, gündemde tuttuğu esnaf mağduriyetlerinin üzerine yeni bir karar aldı. Pandemi süresi boyunca kiraların ertelenmesi, kısıtlama nedeniyle kapalı olan kiracılar için ise kira tahakkuku yapılmaması gündeme taşındı. Mecliste belediyenin kiracıları üzerinde uygulamaya koyulması beklenen talep, AK Partili üyelerin önerisiyle, İBB’ye bağlı İSKİ ve İETT’nin de teklif kapsamına dahil edilmesine neden oldu. Yoğun görüşmeler sırasında pandemi yasakları süresince müşteri potansiyelini kaybeden işletmelerin finansal zorlukları destek görüşleriyle birleşti. Özellikle seyahat tedbirlerinin getirdiği yolcu kapasitesindeki düşüşler, finansal anlamda zorluk yarattığı için, “İstanbul Şehirlerarası ve Uluslararası Yolcu ve Otobüs Terminali” içerisinde, kira bedelleri yüzde 75 indirime girdi. Kısıtlamalar boyunca faaliyet hayatına devam edemeyen veya fiilen faaliyette bulunamayan kiracılarda ise, kira bedeli ve ecrimisil tahakkuk ettirilmeyecektir.

“Hava paraları iptal edilmeli”

Kira oranlarına zam yapmama kararı, 19 Mart 2020 tarihinden, pandemi bittiği güne kadar sürdürülecek. Meclis gündeminde AK Partili Hukuk Komisyonu Başkanı Muhammet Kaynar, İBB’nin geçtiğimiz süreçte, Kültür AŞ’nin kiracıları olduğu bilinen büfelere yüzde 60 ila 70’i bulan oranlarda zam yaptığını söyledi. Kaynar’ın dediğine göre, büfelerden tasarım bedeli altında 500 bin liraya kadar yükselen “Hava paraları” talep ediliyor. Pandemi sırasında neredeyse esnafların kan ağladığı dönemde ortaya çıkan bu astronomik fiyatların yanlış olduğunu dile getiren Başkan Kaynar, “Zam ve hava parası taleplerinin iptal edilmesi gerekir” dedi.

Riskli binalarda vatandaşlar hak kaybına uğramayacak

Meclis gündemine taşınan riskli binaları yenileme süreci, özellikle hak sahipliğini kaybetme korkusu yaşayan vatandaşların haklarını garanti altına aldı. İBB Meclisi’nde oy birliğinin sağlandığı kararda, İstanbul’da riskli binaların yeniden yapımı halinde hak kaybı yaşanmayacak. Bu korku nedeniyle riskli bölgelerde oturum sağlayan vatandaşların önündeki yasal engel kalktı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi haberlerine göz atmak için tıklayınız.