Kategoriler
Proje Haberleri

Kira sözleşmesi nasıl hazırlanmalıdır?

Kira sözleşmesi kiracı ve ev sahibi arasında yapılan bir sözleşme gibi görünse de bunun doğru ve net ifadelerle düzenlenmesi gerekir. Bu durum, karşılıklı mağduriyeti önler.

* Sözleşmelerin olabildiğince kısa ve anlaşılır yazılması önemlidir çünküfazla detay kafa karışıklığına sebep olabilir. Ayrıca sözleşmenin sözlü değil yazılı olarak yapılması gerekir.

* Her kira sözleşmesi, kendisine has maddeler içerebilir. Bu maddeler koşullar ve tarafların istekleri doğrultusunda değiştirilebilir.

* Evrak olarak Maliye Bakanlığı tarafından bastırılan kira kontratı kullanılmalıdır.

* Kira kontratına tarafların kimlik belgelerinin fotokopileri de eklenmelidir.

* Kira kontratının ön yüzünde ilk satırda yer alan “DAİRESİ” ibaresinin karşısına taşınmazın bulunduğu il ve bağlı olduğu tapu dairesinin yazılması gerekir.

* Kira kontratının üzerine pul yapıştırılmalı ve pulun üzerine sözleşmenin yapıldığı tarih yazılıp imza atılmalıdır.

* Kira sözleşmesi sırasında yapılan nakit alışverişinin miktarı, sözleşme evrakının arka yüzüne tarihle birlikte yazılmalı ve imzalanmalıdır.

* Sözleşme yapılırken ev sahibi ve kiracı dışında kefiller de imza atmalıdır. Tarafların açık adresleri ve telefon numaraları sözleşmeye eklenmelidir.

* Demirbaşlar da sözleşmeye eklenmelidir.

* Depozitonun ne kadar olduğu, niye verildiği ve hangi koşullar altında geri alınacağı sözleşmeye yazılmalıdır.

* Kiralanacak yerin geçmiş dönemden kalan borçlarının kiracıya ait olmadığına dair bir maddenin sözleşmeye eklenmesi gerekir.

* Kira bedeli olarak tespit edilen tutarın hangi dönemlerde hangi oranda artırılacağı açık açık yazılmalıdır. Kira artışı enflasyona veya ÜFE’ye göre artırılmalıdır.

* Kira bedelinin, mal sahibinin hangi banka hesabına, hangi tarihler arasında yatırılacağı da kira kontratında yer almalıdır.

* Kira bedelinin hem rakamla hem de yazıyla yazılması gerekir.

* Kiralanacak olan yerin kiracıya temiz ve bakımlı bir şekilde teslim edildiği ve tahliye durumunda da aynı şekilde geri alınacağı kira kontratına yazılmalıdır.

* Kira sözleşmesi imzalarken mevzubahis yer bir iş yeri ise kiranın net mi yoksa brüt mü olduğuna çok dikkat edilmelidir.