Kategoriler
Emlak Haberleri Güncel

Kiracı depremzedeler 19 yıllık mücadeleyi kazandı

Kiracı depremzedeler 21 yıllık mücadelenin sonunda davayı kazandı. 12 Kasım 1999 tarihinde Düzce’de gerçekleşen depremin ardından evleri yıkılan kiracı depremzedeler, yaşadıkları mağduriyeti duyurabilmek adına Ankara’ya yürümüştü. Abdi İpekçi Parkı’nda 176 gün boyunca tuttukları nöbet ve açtıkları davaların sonucunda verilen hukuk mücadelesi kazanıldı. Devlet tarafından mağdurlara tahsis edilen arazi üzerinde kooperatif çalışmaları nihayet sonuca ulaşmak üzere. Son habere göre, 234 ailenin bir yıl içinde konutlara yerleşmesi bekleniyor.

Kiracı depremzedeler için ışık görüldü

12 Kasım 1999’da gerçekleşen Düzce depremi birçok hane halkına mağduriyet yaşattı. Yıkılan ya da ağır hasarlı olan binalar için mal sahiplerine geri ödemeler gerçekleştirilmiş ancak, kiracı depremzedelerin mağduriyeti çözülmemişti. Yaşamlarının geri kalanında çadır ve prefabriklerde hayata tutunmak zorunda bırakılan mağdurlar, 2001 yılında ‘Depremzedeler Derneği’ni (DEPDER) kurdular.

DEPDER altında başlatılan mücadelede, kiracı depremzedelerin güvenli ve kalıcı konut sorunları yaşadıkları dile getirilmiştir. Mağduriyet yaşayan hane halklarının birleşmesiyle birlikte hak arama mücadelesi başlatıldı. Ailelerin talebi ise, devletin kiracı konumundaki mağdurlara arsa tahsis etmesi ve ev yapmak için uygun koşulları sağlamasıydı. 2001 yılında başlatılan ve toplamda 19 yıl süren mücadele sonunda nihayet 234 ailenin kendine ait evleri olacak.

Mülksüz insanlar bir araya geldi

Düzce Evsiz Depremzedeler Dayanışma Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Sami Kılıç, konuya ilişkin açıklamada bulundu. 1999 yılında 17 Ağustos ve 12 Kasım’da gerçekleşen depremlerin ardından kiracıların ortada kaldığı görüldü. Devlet mal sahiplerine haklarını teslim etmiş ancak kiracılar için herhangi bir girişimde bulunmamıştı. Depremzedelerin yaşadıkları konut sorunlarının devam ettiği ve çözüme kavuşturulması gerektiğini düşünen mülksüz insanlar olarak, 2001 yılında DEPDER kuruldu.

2003 yılında Evsiz Depremzedeler Dayanışma Konut Yapı Kooperatif’ini kurduklarını belirten Kılıç, depreme dayanıklı, sağlıklı ve güvenli konutlar için hak mücadelesinin başlatıldığını söylüyor. Kooperatif bünyesinde konut edinme talepleriyle öne çıktıkları 19 yıllık süreçte birçok mücadele verildi. İlk başta seslerini Ankara’ya duyurmak istediklerini belirten Kooperatif Başkanı, taleplerinin reddedilmesinin ardından hak arayışının daha keskin bir hale geldiğini ifade etti. Kooperatif altında yer alan 650 kişi siyasi yetkililerle konuşmak için 240 kilometrelik yürüyüşün ardından Ankara’ya vardı. Abdi İpekçi Parkı’nda tutulan 176 günlük nöbet sonunda davadan davaya koşuldu.

Kılıç, amaçlarına 2012 yılının Eylül ayında kavuştuklarını aktardı. Böylece kazanılan davanın iki yıl sonrasında Nisan 2014’te arsa tahsisi gerçekleştirildi.

Türkiye’nin ilk kiracı hareketi

DEPDER’e gönüllü hukuk danışmanlığında bulunan ve gün itibariyle Düzce Evsiz Depremzedeler Dayanışma Konut Yapı Kooperatifi Müdürü olan Avukat Erbay Yucak, Kooperatif’in Türkiye’de ilk kiracı hareketini başlattığı bilgisini paylaştı. 775 sayılı kanunca, dar gelirli vatandaşlar için gecekondu yapmaya gerek kalmadan planlı, alt yapısı hazır alanlarda arsa ve konut temini yapılabileceğini söyleyen Yucak;

“Kanun kapsamında hak mücadelesini başlattık. Toplamda 3 sene sürdü ancak hak olarak tanımlandı. Düzce Umut Evleri, 1999 Ağustos ve Kasım depremlerinin ardından evlerini kaybeden kiracıların bir araya gelmesi sonucunda kurulmuştur. Kişilerin dişiyle ve tırnaklarıyla kurdukları yapı kooperatifi, Türkiye’deki ilk kiracı hareketini başlattı.” dedi.