Kategoriler
Emlak Haberleri

Kiracı hakkındaki tüm endişeler veri kaydı dönemiyle bitecek

Kiracı hakkında gerçek bilgilere ulaşabilecek olan mülk sahibi, artık dolandırıcı çetelerinin eline düşmeyecek. Düzenlemelerin yeniden ele alındığı ve dijital dünyaya uyum sağlandığı 2020 yılını takiben gelen değişimler, tapu devrini yavaş yavaş dijitale kaydırmıştır. Tapuda QR kod döneminin başlamasıyla birlikte artık ev sahipleri evini kiraya vermeden önce kiracıları hakkında tüm bilgilere erişebilecek. Üstelik kişiler konut ya da arsa bilgilerini 3 boyutlu olarak da görebilir.

Kiracı güvenilirlik aşamasını dijitalde tamamlıyor

Tapu Kadastro Genel müdürü Mehmet Zeki tarafından yapılan açıklamada tapuda yeni bir dönemin başlatılacağı anlaşıldı. Konuya ilişkin değerlendirmelerini Habertürk’e aktaran Zeki, apartman ve daire içlerini gösterecek şekilde bir sistem geliştirildiğinden söz etti. Yeni tapuların QR kodu ile önce iki boyutlu tapu sistemine dönüşeceğini, ardından üçüncü boyutla fark yaratılacağını vurgulayan müdür, uçakların taramaları gerçekleştirdiğini söylüyor. Toplamda 40 bin kilometrelik alan taramasının tamamlandığı süreçte, isteyenler web sitesinden üç boyutlu görsellere erişebilecek. Değişim ve gelişimin dijital ortamda devam ettirileceği, asıl faydanın ise kiracı ve ev sahibi arasında olacağı anlaşıldı. Devreye sokulması beklenen yeni sistemde bina veya apartmana gidip inceleme yapılmasına gerek kalmayacak. Tüm boyutlar ve planlar QR kodu sayesinde gerçekçi olarak sunulacaktır.

Veri kaydına dikkat

Pandemi dönemi boyunca sosyal izolasyon kurallarına bağlılık ve getirilen sokağa çıkma yasağının sonucunda Türkiye’nin dijitalle tanışma süresini hızlandırdı. E-Tapu hizmetinin uygulamaya alınmasının akabinde sanal hizmetleri geliştirme çalışmaları hâlâ devam etmektedir. Genel Müdür Mehmet Zeki’nin aktarmış olduğu bilgilendirmede, tapular artık Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü verileriyle eşleşecek. Bunun anlamı, tapuya sahip evde kaç kişi kayıtlı olarak oturum sağlıyor şeklindedir. Bundan sonra karmaşa ortamına izin verilemeyeceğinin altını çizen Mehmet Zeki, yeni düzenlemenin Merkezi Kayıt Sistemi (MAKS) ile uyumlanacağını ve tüm verilere kolayca erişilebileceğini söyledi.

Her şey çok daha şeffaf

İnsan kadar konutların güvenilirliğini kanıtlamak için, inşaat kullanım ruhsatı anında hem Tapu Kadastro hem de İçişleri Bakanlığı’nın sistemine işleyecek. Ev sahiplerinin kiracıya anahtar teslimi yapmasıyla birlikte başlattığı endişelerinin artık çok geride kaldığı, evin içinde kimlerin kaç kişi olarak yaşadığı bilgilerin öğrenilmesiyle yok edileceğinin altı çizildi. Henüz pilot uygulamanın TKGM Daire Başkanlığı tarafından tamamlandığı, çalışmanın iyi bir sonuç verdiği ancak daha da geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Zeki; artık alıcıların bölgedeki ortalama fiyatlara da kolayca erişebileceklerini ifade etti.