Kategoriler
Emlak Haberleri

Kiracısına hayvan beslemeyi yasaklayanlara üzücü haber

Bazı kira sözleşmelerinde evde evcil hayvan bulundurmanın yasak olduğuna dair madde yer alıyor. Evlerinde hayvan besleyenlerin bazı sorunlarla karşılaştıkları oluyor. Hiç kimseye zarar vermemesine rağmen evcil hayvanları şikâyet edilen kiracılar, ya taşınmak zorunda kalabiliyor ya da minik dostunu sokağa bırakmak. Şikâyetlerde ise Kat Mülkiyeti Kanunu referans olarak gösteriliyor.

Tamamlanmak üzere olduğu belirtilen yeni yasa taslağına göre bu durum ortadan kaldırılacak. Beslenen hayvanlara kimse müdahale edemeyecek. Madde kabul edilirse hayvanlar canlı olarak tanımlanacak. Öte yandan hayvan besleyenlere de çeşitli sorumluluklar verilecek. Evcil hayvanları sokağa bırakanlara para cezası uygulanacakken hayvan sahiplerinin beslediği hayvanlar çipli olacak. Ayrıca, geceleri havlayan köpeklere ağızlık takılmak zorunda olacak. Hayvanlara tekme atanlara hapis cezası öngören yasa teklifi de yolda.

Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu Başkanı Mustafa Yel, Meclis’e sunulması beklenen maddeler hakkında açıklamalarda bulundu. “İddialıyız, dünyanın en iyi hayvan hakları kanunu olacak” diyen Yel, Hayvan Hakları Kanun Taslağı’nın tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.

Türkiye gazetesinden Damla Peker’in haberine göre Yel, şöyle konuştu:

“Kat Mülkiyeti Kanunu gerekçe gösterilerek hayvan beslenemeyeceği hususunu ortadan kaldıracağız. Kişilerin yaşadıkları dairelerde hayvanlarla ilgili konuya kimse müdahale edemeyecek. Hayvanlara bakanlar da gerekli tedbirleri alacak. Çok havlıyorsa gece yatarken ağızlık takacak. Baktığı hayvan çipli olacak. Herhangi bir suça karışırsa ve terk ederse para cezası getiriyoruz. Hayvanları kanunda canlı olarak tanımlayınca her şey değişecek.

Ceza Kanunu devreye girecek. Artık mal veya eşyaya gelecek bir zarar gibi değil, tamamen duyguları olan insan gibi canlı olduğunu düşündüğümüz hayvanlara yapılacak herhangi bir şiddet olayı da mutlaka cezalandırılacak. Yeni Kanun’da belediyelerden mutlaka bir önceki gerçekleşen bütçelerinin yüzde birini hayvan hakları ile ilgili işlerde kullanılmak üzere tahsis etmesini istiyoruz. Belediyelerin barınakları, kısırlaştırma ve rehabilitasyon merkezleri kurmasını mecburi hâle getiriyoruz. Ayrıca bir hayvan hakları fonu kurulmasını istiyoruz.”

Barınaklar aralıksız izlenecek

Barınaklarda kötü muamele ve hijyenik olmayan ortam gibi durumlar olaylar sosyal medyada ve ana haber bülteninde yayımlanırken barınaklara da düzenleme gelecek. Barınaklar aralıksız olarak kameralardan görüntülenecek ve belediyelerin resmî İnternet sitesinde kamuoyu tarafından izlenebilecek. Komisyon Başkanı Mustafa Yel, tekme atana hapis cezasını ön gören maddeyi de sunacaklarını ifade etti.