Kategoriler
Emlak Haberleri

Kiralanan konutlar azalırken kiralar arttı

Yüksek faizler ve döviz kurundaki artışlar nedeni ile konut satışlarında sınırlama yaşanmaktadır. Satılık ve kiralanan konutlar azalması fiyatlarda yükselme devam etmektedir. Sayıları azalmış vaziyette de İstanbul’da ev kiralarında enflasyon üzerinde artık gerçekleştiği görülmektedir. Konut satışlarının toparlanmaya çalışma sürecinde kiralık konut piyasasındaki fiyat yükselmesi devam etmektedir. Kiralanan konutlar oldukça az sayıdadır. İstanbul’da ev kiraları enflasyon yüzünden artmış vaziyette olduğu söylenebilir.

Kiraların artışı üzerinde açıklanan veriler

TÜİK verilerine göre Türkiye genelindeki konut satışları Nisan ayında bir önceki yılın ayına göre yüzde 124,1 oranında artış göstermiştir. Bu artı sonucunda 95 bin 863 lira olmuştur. Ancak mart ayında yüzde 14 gibi bir gerileme söz konusudur. Konutder Başkanı Altan Elmas bu konu hakkında bir açıklama gerçekleştirmiştir. Altan Elmas’a göre artan enflasyonun riski bir miktar koruma amaçlı olarak hareket etmesine neden olur. Gelecek taleplerinde erkene çekmeye sevk etse bile yüksek faizlerin ve döviz kuru satışlarında sınırlandırmalar yaşanıyor.

Kiralanan Konutlar Azalması ve Kira Artışları Sonucunda Yaşananlar

2020 Mart ayında başlatılan pandemi kısıtlamaları dolayısı ile belirgin etkiler nisan ayında görülmüştür. Türkiye’de genellikle konut satışları Nisan 2021 ve Nisan 2019’da göre yüzde 55,5 oranında azalma yaşayarak 42 bin 783’e düşmüştür. Haziran ayındaki kamu bankalarının konut faiz oranlarında birinci el ve ikinci el konutların yüzde 0,64 ve 0,74 çektiği söylenmektedir. Kampanya sona ermesi ve finansal koşullarla sıkılaşmanın da etkisi ile konut satışları eylül ve şubat aylarında azalma yaşanmıştır. Ayrıca mart aylarında ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 oranında artış göstererek 111 bin 241 olmuştur.

Pandemi Sürecinin Kiralanan Konutlar İçin Etkisi

Verilen ilanlar dayanarak elde edilen bilgilere bakarak da hazırlanan konut piyasası görünümünden söz edilebilir. Mayıs 2021 raporlarına göre pandemi sürecinde alınan tedbirler kapsamında konut piyasasını etkilediği söylenebilmektedir. Mayıs 2021 araştırmalarının satılık ve kiralık konut fiyatlarındaki artmaya devam ettiği söylenmektedir. Ayrıca ilanlardaki konutlarında alıcılarını bulamadığı bu veriler kapsamında belirlenmiştir. Rapora göre nisan ayında Türkiye genelindeki ortalama satılık konut ilanları görülmektedir. Metrekare cari fiyatları Nisan 2020’ye göre yıllık yüzde 38,4 yükselerek 3 bin 829 TL olmuştur. Satılık konut ilanlarının da metrekare fiyatları yıllık olarak İstanbul’da 31,7, Ankara’da 37,5, İzmir’de yüzde 36,5 arttığı söylenmektedir.

Bu şekilde genel verilere dayanarak çıkarımlarda bulunmak mümkün olmaktadır. Kiralardaki artış ve kiralanan konutlardaki azalmanın sebepleri hakkında genel bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca yüksek faiz ve döviz kurumda konutlardaki fiyatların artışı hakkında genel bilgi sahibi olabilirsiniz.

Daha fazla güncel haber için tıklayınız…