Kategoriler
Emlak Haberleri

Kiralar artıyor, konut arayanlar semtlerini değiştiriyor

Emlakjet, emlak danışmalığı sektörüne yeni bir devrim getiren firmaların başında gelmektedir. Firma, 400 bini aşan satılık ve kiralık emlak ilanından meydana gelen bir veri tabanında oluşan hareketler kapsamında Eylül 2021 yılının emlak verilerini paylaştı. TÜİK verilerine göre Eylül ayındaki konut satışları önceki aya nazaran yüzde 4 arttığı görülmüştür. Geçen senenin aynı dönemine nazaran da yüzde 8 oranında artmıştır. Ayrıca kiralık evlere bakıldığında ise kiralar artıyor bu oran ise verilere göre yüzde 67 oranındadır.

Emlakjet’in gerçekleştirdiği araştırmalara göre kira fiyatlarının artmasıyla kiralık ev arayanların farklı mevkilere taşındığını göstermektedir. Ankete katılan kişilerinden yüzde 54’ü şimdi yaşadığı semtten başka bir semte taşınmayı düşündüklerini ifade etti. Taşınmayı tetikleyen en önemli etken ise %60 ile kiranın daha uygun olması olmuştur.

Kiralar artıyor konut arayanlar semtlerini değiştiriyor

Emlak ilan sektörünün öncü sitelerinden Emlakjet, ayla 50 milyon görüntülenme sayısına ve 10 milyon ziyaretçiye sahiptir. Platformun hazırladığı Eylül raporunda aynı zamanda, kiralık ev arayan kişilerin daha uygun kiralık ev aramasıyla farklı semtlere taşınma talebini ortaya koyan çok özel bir araştırma yaptı.

TÜİK verilerine göre ülke genelinde ev satışları Eylül ayı içerisinde önceki aya nazaran yüzde 4, geçen senenin aynı ayına göre de yüzde 8 artış göstermiştir. Emlakjet verilerine göre de ülke genelinde kiralık evlerin ortalama fiyatı aylık yüzde 25, satılık ev fiyatları ise aylık yüzde 5 oranında yükselmiştir.

Okula başlanması ve ev fiyatlarının artmasından dolayı kiralık konutlara talebin artması, satılık evlere talep arttırmıştır. İstanbul’un ardından Antalya’da da yıllık kiralık ev artış oranları 2 kat artmıştır. İstanbul’da kiralar aydan aya yükselemeye devam ederken Eylül ayında da %20 oranında bir artış göstermiştir. Ayrıca yıllık kiralık artış oranı yüzde 140’a çıkarken fiyatların geçen seneye oranla 2,5 katına geldiğini belirtti.

İstanbul aylık ve yıllık satılık ev fiyat yükselişinde lider!

Kiralık ev fiyatları Bursa’da bir süredir hareketlenmezken Eylül ayında yaklaşık yüzde 34 oranında yükselmiştir. Ayrıca Bursa, en çok ev aranan şehirler arasında aylık kiralık fiyat farklılaşmasında lider oldu. Yıllık satılık fiyat farklılığındaysa İstanbul yüzde 46, Antalya yüzde 40 ve İzmir yüzde 35 yükselişle ilk üçe girdi.

Eylül ayında en çok ev araması yapılan ilk beş şehirden İstanbul yüzde 25’le ilk sırayı aldı. İzmir yüzde 10 ile ikinci, Ankara yüzde 8 ile üçüncü, Antalya yüzde 5 ile dördüncü oldu. Ayrıca Bursa ise yüzde 4 ile beşinci sırada yer aldı.

En çok ev araması ve ev kirasındaki fiyat değişiminde ilk sırada Çankaya yer alıyor

Eylül ayında Emlakjet verilerine göre, konut araması en çok Ankara’nın Çankaya ilçesi olmuştur. Çankaya’da %138 yıllık kiralık artış gözlenirken, en çok arama yapılan ikinci ilçe İzmir Buca oldu. Aylık kira değişimi %13 oranı ile Beylikdüzü de üçüncü oldu. Bu ilçeleri takiben Konya Selçuklu dördüncü, Esenyurt ise beşinci oldu.

Çankaya ilçesi konut aramasının en fazla olduğu ilçeyken fiyat değişimlerinin en fazla olduğu ilçe olmaktadır. Aylık satılık fiyat değişiminde %11 ve yıllık satılık fiyat değişimde de %49 oranında olmaktadır. Lider olan Çankaya, aylık ve yıllık kiralık fiyat değişiminin en yüksek olduğu ilçe olmuştur.

Kiralık fiyatları yükseldikçe, farklı semtlere taşınma isteği artmaktadır

Satılık fiyatlarındaki yükselişin hızını kaybetmemesiyle Eylül ayında kiralık modası toplam aramalar içerisinde artmaya devam etmiştir. Ayrıca ev arayanların %47’si kiralık, %53’ü ise satılık ev aramıştır. Satılık konut arama modası Nisan ayından bugüne dek %60 oranından %53 oranına düşmüştür. Kiralık ev arama modası ise %40 oranından %47 oranına yükselmiştir.

Özellikle büyük şehirlerde %100 düzeylerine çıkan kiralık yükselişiyle beraber Emlakjet ziyaretçilerine özel bir araştırma yaptı. Emlakjet’in Eylül ayında platform üzerinden kiralık ev arayan kullanıcılarına anket yapmıştır. Ankette kullanıcıların %54’ü oturduğu ilçeden farklı bir ilçeye yerleşmek istediği ortaya çıktı. Bununla beraber taşınmak isteyen kişileri etkileyen en önemli etken kiraların daha uygun olması oldu. Katılanların %17 oranı ise daha büyük veya kullanışlı ev alternatifi ikinci etken olarak dikkat çekmiştir. Yüzde 11’i ise daha ideal çevre koşullarını taşınmayı etkileyen önemli etken olarak ifade etti.

“Gayrimenkul daha da ön plana çeken bir yatırım aracı oldu”

Emlakjet CEO’su İdikat, aylarca süren artışlara karşın ev satışlarında diğer aylara nazaran hareketlenme görüldüğünü belirtti. Ayrıca “2021 Eylül ayının en yüksek ev satışı gerçekleşen ay oldu. Bu durum gayrimenkulün yatırım aracı olarak dikkat çektiğine işaret etmektedir. Gayrimenkul, yükselen fiyatları ve verileri takip eden yatırımcılara daha çekici bir yatırım aracı haline gelmiştir. Yükselen kira fiyatları Eylül ayında etkisini göstermeye devam etmektedir. Bu ay ki gayrimenkul analizinde İstanbul’da yıllık ortalama kiraların yüzde 140 oranında yükseldiğini gördük. Bu moda ev arayanların şehir merkezine nazaran uzak, yaşadıkları bölgeden daha uygun semtlere yönlendiriyor. Eylül ayında yapılan anketin neticeleri kiraların daha uygun olduğu farklı ilçelere taşınmak isteyenlerin üst düzeyde olduğunu göstermektedir. Bizler de Emlakjet olarak, değişen sektör şartlarında hem beraber çalıştığımız ofislere uygun alıcı yönlendirmesi yaparak hem de ev arayan kullanıcılara akıllı tavsiyelerde bulunarak, kullanıcıların yaşamını kolaylaştıran uygulamaları hayata geçirmekteyiz” dedi. Kiralar artıyor, konut arayanlar semtlerini değiştirmeye devam ediyor.

“Yurttaşlar hem fiilen hem de geleceğe yönelik olarak konut yatırımı tercih ediyor”

İnşaat piyasasında hayata geçirdiği başarılı projelerle dikkat çeken Ünsal Grup Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Ünsal ise gayrimenkul yatırımının Türkiye’de halan en emniyetli yatırım aracı olarak görüldüğü ifade etti. Ayrıca “ Ben buna yatırımın çeyrek altını benzetmesini yapıyorum. Bilindiği üzere ülkemizde çeyrek altın fiyatları sürekli değişiklik gösteriyor. Ekonomik analizlerdeki dengesizliklere karşın insanların fiilen kullanacakları bir yatırım aracına çevirmek istemeleri mantıklı gözükmektedir. Bütün bunların yanı sıra finansal okur yazarlık olarak gün geçtikçe daha bilinçli hale gelmekteyiz. Bütün dünya ekonomilerinin içinde yer aldığı duruma bakıldığında özellikle ev fiyatlarının gün geçtikçe artacağı ortadadır. Bundan dolayı yurttaşlarımızın hem fiilen hem de geleceğe yönelik konut yatırımını tercih etmektedir. Satışlardaki hareketliliğe de bu bakımdan bakılması gerektiği düşünüyorum” biçiminde konuştu.

Orhan Ünsal, büyük şehirlerde şehir merkezlerinin kira ve satış fiyatlarının yüksek olmasının normal bir durum olduğunu belirtti. Ayrıca “Ancak artık yurttaşlarımız şehir merkezinde bir evin dışından evin sunduğu sosyal olanaklar, peyzajı gibi faktörlere de dikkat çekmektedir. Projeler kendilerini bu nitelikleriyle ayırt etmeye çalışıyor. Mesela Ankara, İstanbul’a nazaran ulaşımın hala daha rahat ve kolay olduğu bir şehirdir. Bundan dolayı nispeten daha uzak diye özelleştirilen yerleşim yerlerinde yer alan projeler uygun sosyal olanaklar ve konfor sunuyorsa çok kolay tercih edilmektedir” dedi.

Avcılar ve Beylikdüzü’nde konut arayışı arttı

Kiralar artıyor , artan kira fiyatları ve konut üretiminin düşük olması nedeniyle gayrimenkul arayışında olanların yeni konumlara yöneldiğini söyleyen Emlakjet Prestige üyesi Kiana Gatrimenkul Yöneticilerinden Ramazan Büyükbulut ise, “Avcılar ve çevre ilçelerde satılık ve kiralık evlerden meydana gelen portföyümüz bulunmaktadır. Özellikle pandeminin etkisinin düşmesi ve şehirlere geri dönüşlerin başlaması ile insanlar yeniden kiralık ev arayışına girdiler. Buna okullara dönüş de eklenince mevcut kiralık ilanlara talep arttı ve fiyatlar arttı. Son 1 senede Bakırköy ilçesinde hem satılık hem de kiralık konut fiyatları iyice arttı. Özellikle satılık evlerin fiyatları yüzde 56 düzeylerinde yükselirken, kiralık ev alternatifleri ise yüzde 100 oranında arttı. Bu fiyatlar İstanbul genelinde benzer olarak seyrederken, eskiden metrekare fiyatı daha yüksek olan konumlarda oturan müşterilerimiz Avcılar ve Beylikdüzü mevkiinde ev arayışını hareketlendirdi. Talebin kısıtlı olduğu bu zamanlarda müşterilerimize farklı seçenekler sunmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…