Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

Kiralık evlerin boş kaldığı süreçte ev sahipleri zarara uğradı

Kiralık evlerin boş kalmasıyla birlikte ev sahiplerinin endişeli bekleyişi sürüyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada üniversitelerin salgın hastalık riskine karşı online eğitime geçtiği bilgisi verildi. Yoğunlukla üniversite öğrencilerinin kiraladığı evlerin bir süre daha boş kalacağını anlayan ev sahipleri maddi anlamda zor günler geçiriyor.

Kiralık evlerin elde kaldığı süreçteyiz

Üniversitelerin online eğitim kararı almasının ardından ağustos-eylül dönemi arasındaki süreçte öğrenci bölgeleri boş kaldı. Yalnızca İstanbul’daki boş kalan konut sayısının 50 bin kadar olduğu tespit edilirken, emlakçıların elindeki kiralık dairelerde sayıca üstünlük var. Öğrencileri yeniden bekleyen ev sahiplerine karşılık, en çok kaybeden ilçeler Beşiktaş, Şişli, Kadıköy ve Avcılar oldu.

İstanbul’da kira artışının yıllık ortalama değeri yüzde 15 bulurken, Beşiktaş’ta bu oranın yüzde 4,84 olduğu söyleniyor. Şişli’de ise 7,74 oranlı artış, Avcılar’da yüzde 12,64’e ulaştı. En yüksek değerin Kadıköy’de ortaya çıkmasından sonra ortalama değer yüzde 13,14’e erişti. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa, pandemide ekonomik koşulların değiştiğinden söz ediyor. Yaşanan olumsuz sürece ilaveten online eğitim kararı alan üniversitelerin boş bıraktığı kiralık daireler piyasayı derinden etkiledi.

Ortalama kira artışında Başakşehir ilk sıraya yerleşti

İstanbul’da ortalama kira artışı 39 ilçeyi yeniden ele aldı. Başakşehir’in yüzde 18 ile birinciliğe yerleştiği sıralamada Esenyurt ve Beylikdüzü yüzde 14 ile ikinci ve üçüncü oldu. Küçükçekmece’deki artışların yüzde 18’i bulduğu listede ortalama fiyat artışı tam olarak şöyle; Büyükçekmece yüzde 13, Silivri yüzde 10, Esenler yüzde 14, Kadıköy yüzde 22, Avcılar yüzde 13, Şile yüzde 14, Adalar yüzde 20, Arnavutköy yüzde 9, Ataşehir yüzde 18’dir.

Listenin ikinci kısmı ise şu şekilde görüldü; Kağıthane yüzde 18, Gaziosmanpaşa yüzde 16, Bayrampaşa yüzde 15, Ümraniye yüzde 14, Sultangazi ve Çekmeköy yüzde 11, Bağcılar yüzde 14, Maltepe yüzde 15, Zeytinburnu yüzde 19, Bakırköy yüzde 26, Güngören yüzde 15, Tuzla yüzde 12 ve Bahçelievler yüzde 14.

Son olarak; Sancaktepe yüzde 10, Şişli yüzde 23, Pendik yüzde 11, Sarıyer yüzde 30, Fatih yüzde 19, Üsküdar yüzde 17, Kartal yüzde 13, Beşiktaş yüzde 28, Sultanbeyli yüzde 9, Beykoz yüzde 15, Beyoğlu yüzde 26, Eyüpsultan yüzde 19 ve Çatalca yüzde 8 olarak kayıtlara geçirildi.

Emlakçıların elinde biriken kiralık evler

Öğrenci bölgeleri olarak bilinen ilçelerde her yıl 100 bin ila 150 bine yakın ev kiralanıyordu. Nizamettin Aşa, bu yıl alınan yeni tedbir kararının sonrasında en az 50 bin evin olumsuz bir süreçten geçtiğini söylüyor. Öğrencilerin yoğunlukla bulunduğu Beşiktaş, Fatih, Avcılar ve Kadıköy gibi ilçelere bakıldığında kiraların düştüğü görülebilir. Aşa, eski fiyat üzerinden Beşiktaş’taki evlerin 3 bin ila 3 bin 500 TL’den kiralandığını aktarıyor. Ancak şimdilerde fiyatlar 2 bin 500 ila 3 bin TL arasında kalmış durumda.

Emlakçıların ağustos-eylül dönemleri boyunca yoğun talep artışından geçtiğini söyleyen Aşa, şimdilerde bu durumun değiştiğini açıkladı. Elde biriken kiralık evlerin sayıca satılıklardan üstün olduğu, kimi emlakçıların elindeki kiralıkların 10 ila 15’e yükseldiği görüldü.

Öğrenci yoksa, kira artışı da yok

2 milyon öğrenciyi barındıran kentin online eğitim kararına geçmesiyle birlikte olumsuz sürece girdiğini aktaran Turyap Kurumsal Satış Pazarlama Müdürü Alper Perçin; İstanbul’un Türkiye’deki üniversitelerin yüzde 29,61’ine ev sahipliği yaptığını söyledi. Ağustos-eylül sürecinde genellikle kiralamalarda hareketlilik yaşanırken, şimdilerde bu durum pandemi dolayısıyla sekteye uğradı.

Geçtiğimiz temmuz ayında emlak fiyatlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25.8 artış yaşadığını bildiren Perçin, gayrimenkulde bu türden değişimlerin fiyat artışlarına neden olduğunu söylüyor. İstanbul’da kira artışının ortalama değeri yüze 15 iken, pandemi sürecinin olumsuz etkisi ev kiralarında alışılmışın dışında düşüşe zemin hazırladı.

Öğrenci ve ev sahipleri mahkemeye koşuyor

Nizamettin Aşa, “Online eğitime geçen üniversitelerin öğrencileri memlekete dönüş yaptı” dedi. Bu durumda kontrat süresinden önce çıkışların yaşanması ev sahiplerini maddi zarara sürüklüyor. Ev sahipleriyle öğrencilerin karşı karşıya gelmesi durumu mahkemeye taşıdı. İcra davalarında her iki tarafın sağduyu göstermesi gerekliliğinden bahseden Aşa, mutlaka kontrattaki tahliye koşullarına bakılması gerekliliğini hatırlatıyor.

Gündem haberlerine göz atmak için tıklayınız.