Kategoriler
Proje Haberleri

Kırkdilim projesinde ilk ışık görüldü!

Kırkdilim yolu, Türkiye’nin en önemli yol projelerinden birisi olmaya devam ediyor. Karadeniz Bölgesini İç Anadolu’ya bağlayacak olan Kırkdilim yolunda nihayet ilk ışık görüldü.

Kırkdilim yolu için nefesler tutuldu

2008-2011 yılları arasında Kırkdilim yolu üzerinde yol büyütme çalışmalarıyla başlayan süreç, 2020 yılı itibariyle devam etmektedir. 3 şerit haline getirilen ve bir süreliğine bölgedeki trafik sorunun üstesinden gelinen alanda, yamaçlardan düşen kaya parçaları yeniden aynı tehlikeli süreci oluşturdu. Zamanla kullanıma kapatılan yol üzerinde ulaşım sorunun öne çıkması gelen talepleri de arttırmıştır. Süreç sonunda başlatılan büyük yol projesi kapsamında oluşturulan tüneller bölgeyi güvenli kullanım için hazır hale getiriyor.

Adını yol üzerindeki 40 virajdan alan Kırıkdilim, sarp kayalıklar ve uçurum arasında yer almaktadır. Yaklaşık olarak 9 kilometre uzunluğa sahip yol için, T1 tüneline ait uzunluk miktarı bin 389 metre oldu. Devamında gelen T2 tünelinin uzunluğu bin 149 metre, T3 tünelinin uzunluğu ise bin 553 metre olmasına karar verildi. Toplamda üç ayrı tünelin yapılacağı yolda, tünellerin toplam uzunluğu dört bin 091 metredir.

Maliyeti 670 Milyon liraya dayandı

Bir zamanlar en tehlikeli yol olarak bilinen Kırkdilim yolu, gün itibariyle trafik için en güvenli alan haline dönüştü. Projenin maliyeti 670 bin liraya dayanırken, Çorum’u Osmancık, Dodurga, Laçin ve Kargı ilçelerine bağlayacak. Aynı zamanda Sinop’tan başlayıp Boyabat, Kargı, Osmancık, Yozgat, Kayseri, Niğde üzerinden Akdeniz’e ulaşan yolun; Kuzey-Güney aksının önemli bir parçasını oluşturduğu belirtildi. Aks üzerindeki yolun kısaltılmasıyla birlikte, engellerin kolayca aşılacağı bilinirken, yol üzerindeki çalışmalar Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü tarafından titizlikle yürütülüyor. Kuzey-Güney aksının bir ayağı olan Kırkdilim artık sürücülerin korkulu rüyası olmaktan çıkacak ve yolculuk konforlu bir hale dönüşecektir.

“Sürücüler zaman ve yakıttan tasarruf edecek”

Geçtiğimiz yıl başlatılan çalışmalarda Çorum Şoförler ve Nakliyeciler Odası Başkanı Tahsin Şahin, AA muhabirine konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulunmuştu. Tünellerin Kuzey ve Güney üzerinde önemli bir geçiş noktası oluşturduğunu belirten Şahin, Kırkdilim’in aynı zamanda Çorum’un İstanbul bağlantısı olduğunu aktardı. Hedefler doğrultusunda yolun 2021 yılında hizmete girmesini bekledikleri ve ardından bölge halkının birçok kazanım elde edeceği söylenmiştir. Özellikle Çorum’a yapılan en büyük yatırımın yol projesi olduğu ve projenin birçok kişiye zaman kazandıracağı belirtildi. Kazanımların yalnızca bununla sınırlı kalmadığını belirten Şahin, “Mesafelerin kısalması yakıt tasarrufunu da başlatacak.” demiştir.