Kategoriler
Proje Haberleri

KKTC Su Temin Projesi için tarih belirlendi

Küresel boyutta koronavirüs salgın hastalığı arta dursun, Türkiye’de ihaleler ve projeler kaldığı yerden devam ediyor. KKTC Su Temin Projesi’nın arıza ve onarım çalışmalarına haziran ayı içerisinde başlanacağını duyuran Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli; projedeki hedeflerinin bir aylık süre içerisinde tamamlanması olduğu bilgisini verdi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli projeye ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye için bir vizyon projesi olduğunu hatırlattı. Dünyada herhangi bir eşi benzeri olmayacağını söyleyen Pakdemirli, KKTC Su Temin Projesi’nin 2015 yılı içerisinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından işletmeye alındığını söyledi.

KKTC Su Temin Projesi kapsamında onarım işlemleri

Bu yılın Ocak ayı içerisinde isale hattında deniz geçişlerindeki arızaları hatırlatan Bakan Pakdemirli, incelemeler başlatıldığının ve sonucunda da Türkiye kıyısına yaklaşık 8 kilometre mesafede bulunan iki boruda arıza tespit edildiğini söyledi. Gerçekleştirilen tespitte bu iki boru üzerinde meydana gelen arızanın deniz yüzeyine çıkması olarak görüldü.

Arızalar nedeniyle onarımı için ihale kapsamına alınan KKTC Su Temin Projesi ile hızlı bir onarım sağlanacağı öngörülüyor. Yedek borularla birlikte her biri 500 metre uzunluğunda toplam 10 adet HDPE 100 borunun üretimi için Mersin Taşucu Limanı’na ise fabrika kuruluşuna başlanmış olduğu haberini verdi.

Projede en büyük hedeflerinin bir ay içerisinde tamamlanması olduğunu aktaran Bakan Pakdemir, arıza ve onarım işi için kullanılacak olan şamandıra ile diğer özel parçaların temin sürecinde olduklarının bilgisini aktardı.

Boru ve parçaların temini gerçekleştiği süre içerisinde mayıs ayında proje başlangıcı adına sözleşmede imzalar atılacak. Deniz çalışma koşullarında boru montajına henüz uygun bir zaman diliminde bulunulmadığı; ancak bu sürenin haziran ayında arıza ve onarım çalışmaları kapsamında başlatılacağını sözlerine dahil etti. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir sözlerine şu şekilde devam etti, “Öngörülemeyen bir olumsuzluk yaşanmadığı takdirde projenin bir ay gibi kısa bir sürede tamamlanması hedefleniyor. Bu süreç içerisinde Geçitköy Barajı’nda bulunan yaklaşık 13,7 metreküp su, içme suyu olarak şebekeye aktarılmaya devam edilecek. Onarım işleri devam ettiği süreç dahilinde ise herhangi bir su kesintisi yaşanmayacaktır.”

Geçitköy Barajı, KKTC Su Temin projesi kapsamına girmekle birlikte Girne yakınlarında yer almaktadır. 65 metre yüksekliğe sahip baraj kil çekirdek ve kaya dolgulu inşa edilmiştir.