Kategoriler
Ekonomi

KOBİ destekleri altı kat artış yaşadı

Kobi destekleri, konut kredisinin giderek yükselmesine neden oldu. Böylece yılın en iyi sonucunu yakalayan kredi değerleri neredeyse altı kat artış yaşadı.

Kobi destekleri olumlu sonuçlar veriyor

Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen süreçte Avrupa ülkeleri dahilinde tüm dünya neredeyse zararla baş başa kaldı. Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye’de alınan tedbirler yükseltilince faaliyetine devam edemeyen küçük ve orta boyutlu işletmeler mali süreçte zorluk yaşamaya başlamıştır.

Tüm bu olumsuz günlerin zirveye ulaştığı süreçte yılın ikinci çeyreğine ait KOBİ kredileri, bir önceki çeyreğe göre 150 milyar liraya yakın artış sağladı. Türkiye genelinde istihdamın yüzde 75’ini sağlayan KOBİ’lerin, ciroda oldukça büyük bir payı olduğu unutulmamıştır. Buna göre, ciroda yüzde 65’ini sağlayan KOBİ’ler, ihracatın yarısından fazlasını ve ithalatın üçte birini gerçekleştiriyor. Tüm bu verilerin ışığında Türkiye için KOBİ desteklerinin son derece önemli olduğu hatırlanmış ve destekler bankalar aracılığıyla sağlanmıştır. Verilen desteklerle birlikte yılın ilk yarısını kapsayan süreçte KOBİ kredileri 193,3 milyar lira yükseliş yakaladı. Böylece rakamın toplamda 807,6 milyar liraya ulaştığı görülmüştür.

Esnafa destek sürüyor

Pandemi süresince esnafın yanında olduğunu dile getiren hükümet, yine esnaf için toplamda 27 milyar lira sağladı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından duyurulan, Halkbank’ın “Esnaf Destek Paketi” uygulamasına ilişkin işletme kredisindeki kullanılan tutar kamuoyu ile paylaşılmıştır. Pekcan’ın aktardığı bilgilere göre, 700 bin esnaf Halkbank’ın Esnaf Destek Paketi’nden yarar sağlamış ve toplam kredi tutarını 17,2 milyar liraya ulaştırmıştır. Bakan Pekcan, “Paraf Esnaf Kart” desteğini de yeniden hatırlatarak, 25 bin liraya kadar limit sağlandığını ve üç aya kadar ödemesiz, 12 aya kadar vadeli paketten yarar sağlayan 530 bin esnafın olduğunu söyledi. Bu sayede çoğu esnafın yeniden mali durumunu toparladığı aktarılırken, esnafların 3,5 milyar liralık kredi ödemesinin de ertelendiği duyuruldu.

Konut kredileri yükselişe geçti

Konu kredilerinde ilk yarıya ilişkin toplam rakam 32,2 milyar liralık artış yaşadı. Yaşanan bu artışla birlikte rakam 230,9 milyar liraya ulaşmıştır. Henüz altı ayı kapsayan bu süreç, geçtiğimiz 2017 yılına ait tarihi rekoru kırdı. Aynı zamanda kişi başına kullanılan kredi miktarında yaşanan artış gözle görülür bir hale gelirken, bu rakamın neredeyse 218 milyar liraya ulaştığı görülmüştür.

Konut kredisi haberlerine göz atmak için tıklayınız.