Kategoriler
Toki Haberleri

Kocaeli’ne planlanan bahçe projelerinde sayı 9’u buldu

Kocaeli’ne toplamda 9 millet bahçesi yapılacağı haberi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından duyuruldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortak çalışmaya imza atması beklenen belediyenin kent geneline yapacağı millet bahçelerinde boyut 5 milyon metrekare büyüklüğünü geçiyor. Yapılan araştırmaya göre kullanılması beklenen toplam alan 750 futbol sahasının büyüklüğüne tekabül etmektedir. Projelerin hayat bulmasıyla birlikte kentin değerinin artacağı ve Kocaelilerin küçükten büyüğe ihtiyaçlarını giderebileceği bilgisine ulaşıldı.

Kocaeli’ne değer kazandıran bahçe projeleri

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi çatısı altında yeşil alan arttırma çalışmaları 2004 yılından beri devam ediyor. Eskiden 500 bin metrekare olan yeşil alan miktarı 16 yıl içinde 23 milyon 569 bin metrekareyi bulmuştur. 47 kat artış yaşayan yeşil alan miktarının kişi başına düşen payı ise 12,36 metrekareye uzanıyor. Büyükşehir Belediyesi altında alınan kararla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın iş birliğince kent geneline adedi 9’u bulan Millet Bahçesi Projeleri gerçekleştirilecek. Yeşil alanların genişletilmesine katkıda bulunması beklenen Millet Bahçeleri şu isimlerle öne çıkıyor: Darıca Millet Bahçesi, Derince Millet Bahçesi, Gebze Millet Bahçesi, Gölcük Örgün Millet Bahçesi, Dilovası Millet Bahçesi, İzmit Millet Bahçesi, Körfez İlimtepe Millet Bahçesi, Gebze Eskihisar Millet Bahçesi ve Başiskele Seyman Millet Bahçesi.

Darıca Millet Bahçesi projesinde artan yeşil alan

Kocaeli’ne 9 adetlik Millet Bahçesi Projesi gerçekleştirme kararının ardından yola çıkan Büyükşehir Belediyesi, Darıca Millet Bahçesi için Darıca Belediyesi’yle ortak çalışmaya imza atacak. Yaklaşık olarak 900 dönümden oluştuğu bildirilen Darıca’daki askeri alanın Millet Bahçesine dönüştürülme projesi devam ediyor. 900 dönümün içerisinde spor alanları, yeşil alanlar, sosyal tesisler, kafeler ve günü birlik tesisler bulunmaktadır. Toplamda 3 bin 325 metrekare sahil uzunluğuna sahip olduğu belirtilen parkın içerisine çocukların yüzünü güldürecek bir proje fikri yansıtıldı. Burada hobbit evlerinden çocuk oyun alanlarına dek genişletilen sosyal donatı seçenekleri şimdiden bölge sakinlerine heyecan yaratmaktadır.

Sahil parkı için 50 bin fidan dikimi

3 bin 450 metrelik bisiklet yolu, 4 bin 450 metrelik yürüyüş yolu ve iki adedi bulan 3 bin 600 metrelik kumsal (plaj) için; iki adet 425 araç kapasiteli otopark ile bir adet 350 araç kapasiteli otopark çalışmasında toplam sayı 3’e çıkarılmıştır. Park alanına 50 bin fidan diken Büyükşehir Belediyesi; Diş Budak, Çınar, Manolya, Vişne, Kiraz, Sarmaşık, Yasemin, Süs Elması, Nandina, Leylak ve Alıç gibi pek çok türde fidana yaşam şansı verdi.

Derince Millet Bahçesi’nde açılış tarihi

Kocaeli’ne gerçekleştirilmesi planlanan Millet Bahçeleri Projeleri’nin bir diğer bölgesi Derince’dir. Derince Millet Bahçesi için dönüşümden geçmesi beklenen alanın İsmetpaşa Stadyumu olduğu duyuruldu. Yaklaşık olarak 72 bin metrekarelik bir alana tekabül eden bölge sosyal donatı seçenekleriyle güçlendirilecek. Burada; millet kıraathanesi, ahşap oturma platformu, çocuk oyun alanları, şifalı bitkiler bahçesi, biyolojik gölet, bisiklet yolu, koşu yolu, sağlıklı yaşam parkuru, etkinlik çayırı, millet çayırı, çok amaçlı spor alanı, koku bahçesi ve koruların hizmete alınmasına karar verildi. Bahçenin faaliyet tarihi için ise verilen bilgilendirme 2021 yılının Eylül ayını kapsıyor.

Gebze Millet Bahçesi’nde toplu konut alanları

Gebze Millet Bahçesi, Gebze’nin merkez bölgesinde 65 bin metrekarelik alanda hayata geçiriliyor. Toplu konut alanları, iş merkezleri ve Yüksek Hızlı Tren (YHT) istasyonunun tam ortasında bulunan projede; millet meydanı, cami ve külliyesi, otopark, spor kafe, orman kafe, millet kıraathanesi, doğal gölet, göl kafe, çocuk oyun alanları, bisiklet ve yürüyüş yolları bulunmaktadır. Sosyal donatılarda sayının arttırılması için çalışmaların başlatıldığı Gebze Millet Bahçesi’nde bölge sakinlerini tematik bahçeler bekliyor.

Gölcük Örgün Millet Bahçesi döküm sahasında

Gölcük Millet Bahçesi, Rahvan At Yarışı Tesisleri’nin hemen altında, Koray Aydın Parkı’nın ise hemen üstündedir. Örcün Mahallesi’nde konumlandırılan Millet Bahçesi, bir zamanlar enkaz döküm sahası olan bölgede inşa edilecek. Yaklaşık olarak 56 bin metre alana sahip olması karar verilen projede; millet kıraathanesi, çınar meydanı, çocuk oyun alanları, fitness alanı, şifalı bitkiler bahçesi, lalezar bahçesi, Gülizar bahçesi, koşu yolu, sağlıklı yaşam parkuru, gezinti yolu, kameriyeler, oturma basamakları, oturma noktaları, etkinlik çayırı, bisiklet yolu ve daha fazlası bulunmaktadır.