Kategoriler
Emlak Haberleri

Kömürcüler OSB’nin yerine yeni konutlar geliyor

Kömürcüler OSB için veda vakti geldi. Kocaeli’nin Dilovası ilçesini günbegün kirleten ve aşırı yağmurlarda kömür tozlarının dereye karıştıran Kömürcüler Organize Sanayi Bölgesi, vatandaşların da talebiyle kaldırılıyor.

Kömürcüler OSB yerine konut tercih edildi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kömür tozlarının sürekli çevreyi kirletmesi yüzünden vatandaşları çileden çıkaran sanayi bölgesi için “dur!” diyor. İzmit Körfezi’ni kirleten bu bölgenin yakın zamanda kaldırılmasına karar verildi.  Araziyi tekrar değerlendirmek isteyen yetkililer, bölgenin temizlendikten sonra yeniden faaliyete geçirileceği ve üzerine 15 bin konut yapılacağını duyurdu.

Haberlerin ardından AK Parti Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman ve Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir, bölge üzerindeki incelemeleri başarıyla gerçekleştirdi. İncelemeler sonunda bu arazinin artık yeni bir yaşam alanı olacağından bahseden yetkililer, toplamda 15 bin konut kararını verdiklerini belirttiler.

Vatandaşın bitmeyen çilesi oldular

Dilovası ilçesinde Kömürcüler OSB’den yayılan kömür tozları vatandaşları yıllardır çileden çıkarıyordu. Özellikle Turgut Özal ve Kayapınar mahallesi sakinleri tarafından rahatsız olunan duruma karşı herhangi bir engel konulamamıştı. Yaşam sakinlerinin sadece kapı ve pencerelerini kapatarak çözüme kavuşturmaya çalıştığı problem giderek daha da büyüdü. Bu tür çevre kirliliğinin bölge üzerinde ağır yaşam koşulları yarattığını düşünen vatandaşlar tepki gösterirken, sanayi bölgesi daima işlemeye devam etti.

Aşırı yağışlarla birlikte yayılan kömür tozları dereye akmış ve son zamanlarda İzmit Körfezi’ni kirliliğe boğmuştur. Daha öncesinde de çevre kirliliğinde öne çıkan İzmit Körfezi, geçtiğimiz 2018 yılının Temmuz ayında Tavşancıl Plajı’na dökülmesi kararlaştırılan Çatalçeşme Deresi’nin simsiyah akmasıyla yeniden kirlenmişti.

Kocaeli Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri tarafından bölgede inceleme başlatılmış ve incelemenin sonunda sanayi bölgesinin kirliliğe sebep olduğu anlaşılmıştır. Böylece bölge çalışanlarına toplamda 58 bin 351 ceza kesen yetkililer, tam anlamıyla bir çözüm yolu bulamadı.

Kömürlerden kalkan tozlar havayı kirletiyor

Vatandaşların birçok kez protesto yaptığı alan üzerinde işletmeler söz dinlemeksizin işlerine devam etti. Geçtiğimiz Cuma günü İzmit’e gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, belediye başkanları ve Kömürcüler OSB yönetimi ile bir arada toplantı gerçekleştirmiştir. Toplantı sonunda alınan kararla vatandaşın yanında olmayı seçen Kurum, aynı zamanda onlar için bir yaşam alanı oluşturacağından söz etti.

Alınan kararla birlikte AK Parti Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman ve Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir ile belediye meclis üyeleri dün incelemeleri başlattı. Bölge üzerinde gerçekleştirilen incelemelerde Dilovası Belediye Başkanı Şayir, kömürlerin hava kirliliğine yol açtığını belirtti. Sanayiye karşı olmadıklarının altını çizen başkan, faaliyet göstermeleri açısından yanlış yeri kendilerine seçtiklerini söylüyor. Kuzey rüzgarının hakim olduğu alanda yerdeki kömür tozları havaya ve İzmit Körfezi’ne karışıyor. Hava kirliliğinin yanı sıra çevre kirliliğine yol açan işletmeler, artık başka bir alan üzerinde yeniden faaliyete geçebilecek.

Bütçeden 50 milyon lira proje için ayrıldı

Temmuz ayı içerisinde tüm faaliyet alanlarının bölgeden taşınmasını bekleyecek olan yetkililer, yeni konut projesinin yıl sonuna yetişmesini hedefliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kamulaştırdığı alan için bütçeden 50 milyon liralık para ayırması beklenirken; bölgeye ilk etapta 500 konut inşa edileceği ve konut sayısının gelecek yıllar içerisinde artış göstermesi bekleniyor. Halkın yanında olacaklarını belirten Hamza Şayir, ilk olarak bölge sakinlerinin yaşam isteklerine öncelik vereceklerinden söz etti.