Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Konut alan yabancı 4 kat fazla ciro getiriyor

Avrupa’dan konut satın alan bir yabancı, o ülkenin yerlisine göre 1,5 kat daha fazla öderken Türkiye’den konut satın alan yabancı, yerli yatırımcının en az dört katını ödüyor. Türkiye’ye yatırım yapan yerlinin bir eve ortalama 220 bin lira öderken yabancının 875 bin lira ödediğini kaydeden GİGDER Başkanı Faruk Akbal, yabancı yatırımcıların yerli yatırımcıya göre ev başına yaklaşık dört kat fazla ciro getirdiğini belirtti.

Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Faruk Akbal, konut satın alan yerli yatırımcının ortalama 220 bin lira ödediğini belirtti. GİGDER Başkanı Akbal “Yabancılar ise büyük şehirlerde nispeten daha değerli konutlara yatırım yapıyor. Bir eve ortalama 875 bin lira ödediklerini düşündüğümüzde, ev başına ciroda yabancı ve yerli arasında yaklaşık dört katlık bir fark var.” ifadelerini kullandı.

Emlak pazarındaki yıllık ciro, geçtiğimiz yıldan itibaren yabancı gayrimenkul yatırımcılarının talebiyle 250 milyar dolar seviyesinde oldu. HSBC ve Savills’in ortaklaşa gerçekleştirdiği araştırmaya göre, pazardan elde edilen ABD’deki yıllık ciro 78 milyar dolar, Avrupa’da ise 80 milyar dolar oldu.

Yabancı dört kat fazla ödüyor

İspanya ve Portekiz’deki yerliler, bir taşınmazı yaklaşık 300 bin avroya alırken yabancı, bu ülkelerde bir gayrimenkulü ortalama 420 bin avroya satın alıyor. Faruk Akbal “Avrupa’dan ev alan yabancı, yerliye göre en fazla 1,5 kat öderken, Türkiye’den ev alan yabancı en az 4 kat ödeme yapıyor.” açıklamalarında bulundu.

Akbal, “Türkiye’de ise bir gayrimenkulün ortalama büyüklüğü 115 metrekare. Ortalama konut satış fiyatı ise bin 916 lira. Dolayısıyla bir eve vatandaşlarımız ülkemizde ortalama 220 bin lira öderken, yabancı 875 bin lira ödüyor. Yaklaşık 4 kat daha fazla bir ödeme ile Türkiye pazarda dikkat çekiyor.” dedi.

Bu fark daha fazla açılabilir

Türkiye’den konut satın alan yabancı ülke vatandaşlarındaki çeşitliliğin artırılarak daha fazla ciro elde edilebileceğini bildiren GİGDER Başkanı Faruk Akbal “Portekiz’de her 5 evden biri yabancıya satılırken, alanlar Fransızlar, İngilizler, Çinliler, Amerikalılar ve Brezilyalılar oldu. Türkiye’de ise 25 evden sadece birisini yabancı almıştır. Hem de 6,5 milyar dolar gelir ile rekor kırmamıza rağmen. Ülke potansiyelimizin 20 milyar olduğunu düşünüyorum.” dedi.