Kategoriler
Ekonomi Gündem

Konut alımlarında peşinat kullanımı azaldı

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Prof. Dr. Feyzullah Yetgin, konut kredilerindeki faiz oranlarının indirilmeye devam edilmesiyle birlikte kredi kullanımındaki artışın süreceğini belirtti.

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi‘nin 2019 yılının ekim ayına ilişkin verileri açıklandı. Önceki verilere kıyasla peşin ödeme yöntemiyle konut alanların sayısı azalırken senet veya banka kredisi aracılığıyla ev alanların sayısında artış görüldü.

Göstergelere göre bu yılın ekim ayı içerisinde konut satın alımının yüzde 51’i peşinat, yüzde 20’si banka kredisi ve yüzde 29’luk oranı senet kullanımıyla gerçekleşti. Eylül ayında ise bu seviyeler peşinat kullanımında yüzde 59  oranında, senet kullanımı yüzde 22 oranında, banka kredisi kullanımı ise yüzde 19 oranında kayda geçmişti.

Yabancılara yönelik satış oranı düştü

Ekim ayı içerisindeki markalı konut projelerindeki satışlarının içindeki yüzde 3 oranındaki pay, yabancılara yapıldı. Bu paya sahip satış rakamı, son altı ay içinde yapılan toplam markalı konut projelerindeki satışlarının yüzde 6’sını oluşturuyor. Yabancıya yapılan satışların yüzde 39 oranı 2+1 tipindeki konutlara ait. 

Eylül ayındaki stok erime hızı yüzde 5.02 oranında gerçekleşirken 2019 yılının ekim ayında bu oran yüzde 3.22 seviyesinde gerçekleşti. Bitmemiş konut stoklarının satışı ekim ayı içerisinde yüzde 65 oranında gerçekleşirken bitmiş konutların satış oranları ise yüzde 35 olarak gerçekleşti. İçinde bulunduğumuz yılın eylül ayında ise inşaatı tamamlanan konutların satış oranı yüzde 76 oranındayken inşaatı süren konutların satış oranı ise yüzde 24 oranında kayıtlara geçmişti.

Konut fiyatları yüzde 0,21 oranında arttı

Konut Fiyat Endeksi verilerine göre 2019 yılının ekim ayındaki konut fiyatları bir önceki aya oranlar yüzde 0,21 oranında nominal azalış yaşadı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde yüzde 2,52 ve 2010 yılının ilk ayına göre ise yüzde 87.10 oranında nominal artış kaydedildi.

Endekse göre 1+1 ve 2+1 tiplerindeki konutların fiyatlarında azalma, 3+1 ve 4+1 tiplerindeki konutlarda ise artış yaşandı. Bu yılın ekim ayında, bir önceki aya göre 1+1 tipindeki daire fiyatları yüzde 0,27 oranında, 2+1 tipindeki daire fiyatları ise 0,21 oranında düşüş gösterdi. Aynı döneme göre 3+1 tipindeki daire fiyatları yüzde 0,47 oranında, 4+1 tipindeki daire fiyatları ise yüzde 0.25 oranında nominal olarak arttı.