Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut almak isteyenler nelere dikkat etmeli?

Konut almak isteyenlere İzmit’te emlakçılık ve gayrimenkul danışmanlığı yapan Süleyman İn, önemli uyarılarda bulunuyor. Son günlerde yaşanan konut fırsatçılığı karşısında zor günler yaşandığını belirten emlakçı, sektörde yaşanan hareketlilikle ilgili alıcılara uyarıda bulundu.

“Konut kredisi yalnızca şahsa verilir”

Daire satışlarında çoğu satışın iptal edildiğini söyleyen İn, vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Sadece iki hafta gibi kısa sürede konut satışlarının katlandığı bilgisi insanları harekete geçirmeye devam ediyor. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli husus, kredilerden red cevabı gelmesidir. Kredilerin eve değil, şahsa ait olduğunun unutulmaması gerektiğini belirten İn, bir ev seçildiğinde evin durumuna değil, kişini cebine bakıldığını hatırlatıyor.

Düşük faiz oranından yararlanamayabilirsiniz

Bankanın para alamadığını fark ettiği kişilere kredi sağlamadığı ve oranların tapu yılına göre değişiklik gösterdiği bilinmelidir. Böylece bir alıcı konumunda bankaya başvuru yapan kişilerin ilk olarak beğendikleri evi ödeyip ödemeyeceğine bakılır. Ayrıca 0.74 faiz oranından yarar sağlamanın yine tapu yılına göre olduğu unutulmamalı. Eğer tapu son 5 yıl içerisinde satış görmüş ise bu düşük faiz uygulamasının yararını göremeyebilirsiniz. Kredide yaşanan farkın yüzde 20’si gelir vergisi olarak daire sahibinden alınır. Ekspertiz tarafından evin onayı verilmeden önce acil satış fiyatını ekler, böylece kişinin yine en az yüzde 25 nakit ihtiyacı doğacaktır. Bu nakit ihtiyacının gideceği tapu ve kredi gibi giderleri hesaba katmayı unutmayın.

İhtiyaç fazlası konutlar öne çıkıyor

Bazı satıcıların ekspertizi ve bankacıyı tanıdığını iddia etmesine aldırış etmemeleri gerektiğini belirten İn, bu kişilere taviz verilmemesi konusunda uyarıda bulundu. Aynı zamanda, “herkesin evi olmak zorunda değil,” diyen İn; faiz düştü diye kar etmek için yola çıkan çoğu kişinin zarara uğrayacağından bahsediyor. Bunun en büyük nedeni ise düşük faiz oranlarına karşı, yükselen konut fiyatları olarak görülebilir. Acele karar vermeden önce fiyatlarda gevşeme olması için bir süre daha beklemeleri için kişileri uyaran İn, hemen karar varılmaması gerektiğini söylüyor. Ev sahibinin insafıyla bir, iki ay idare edebileceğiniz durumda bankalar sizleri idare etmeyecektir. Aynı zamanda kredinizin çıkmadığını gören satıcı, ödediğiniz kaporayı vermemek için sizi sıkıntıya düşürmesi de muhtemel bir olasılık. Bu nedenle ev satın almaya girişmeden evvel hem maddi imkanınıza hem de her meskene kredi çıkmadığını hatırlayın. Bu uyarılar dahilinde hareket ettiğinizde zarara uğramazsınız.