Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut değer artışını takip eden sistem için 2 birim oluşturulacak

Konut değer artışını mercek altına almaya yarayan sistem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayından geçti. 2021 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Planı çerçevesinde oluşturulan düzenlemelere göre, vergi adaletinin önü açılacak ve tapuda oluşan fiyat değişimleri yakından takip edilebilecektir. Toplu Değerleme Sistemi ve Gayrimenkul Değer Bilgi Sistemi adı altında 39.1 milyon konutun sisteme kaydedilmesi planlanıyor. İş yükünü başarıyla karşılamak için 2 birimin kurulacağı haberi ise günün sürpriz gelişmesi oldu.

Konut değer artışını takip eden sistem

2021 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Planı kapsamında değişim ve düzenlemeler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunuldu. Burada gayrimenkul sektörünü yenileyecek bir değişime imza attığı görülen Erdoğan’ın, 39.1 milyon konutun değer artışına ilişkin Toplu Değerleme Sistemi ve Gayrimenkul Değer Bilgi Sistemi’ne onay verdiği kaydedildi. Konutlarda oluşan fiyat değişimlerinin 2 birim üzerinden takip edilmesi amacıyla kurulacak yeni sistemde konut değer artışını takip edebileceğiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı altında gerçekleştirilmesi beklenen hedef vergide geciken adaleti de sağlayacak.

Milyonlarca konut kayıt altına alınıyor

Cumhurbaşkanı onayından geçen yeni sistemin sayısı milyonlara ulaşan konut sahibini ilgilendirdiği duyuruldu. 2021 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Planı altında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı geliştirmekte olduğu sistemi yıl sonunda devreye sokacak. Ulusal Adres Veri Tabanı’na kayıtlı olduğu bilinen 39.1 milyona ulaşan konut, yazlık ve lojmanların üzerindeki değer artışı ile azalışını takip etmek için 2 yeni birimin kurulması kararına varıldı. Vergide daha adaletli bir sistemin benimseneceği Türkiye’de büyük değişimlere zemin hazırlanmıştır.

İsteyene danışmanlık hizmeti

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, gayrimenkullerin vergi durum tespitinin daha doğru bir şekilde düzenlenmesi amacıyla sistemi yakın zamanda ele alacak. Toplu Değerleme Sistemi olarak sektöre dönüşüm ve adil bir ödeme sistemi getireceği konuşulan girişim, Dünya Bankası finansmanlık danışmanlık hizmetini 2021’de kullanacak.

Sabah gazetesinden Barış Şimşek tarafından kaleme alınan habere göre bakanlık sistemi aktif bir biçimde kullanmaya başladığı sırada vergide adalet anlayışı pekiştirilecektir. Sistemin henüz tasarım sürecinde olduğuna ilişkin verilen bilgilerin sonrasında, sistem uygulaması için yeni düzenlemeler ve altyapı hizmetleri getirilecek.

Artış ve azalışlar yakın takipte

Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’ne entegreli olan Gayrimenkul Değer Bilgi Sistemi’nin kurulması için çalışmalar başlatıldı. Bakanlık bünyesinde yürütülen çalışmalarda taşınmazların değer tespiti yapılacak ve veriler bilgilerle birlikte hafızaya alınacaktır. Bu sayede tapu işlemlerinde daha önce yapıldığı bilinen fiyatların kaydedileceği, konut üzerinde oluşan değer değişimlerinin takip edileceği ve kamu yatırımları ile düzenlemelerinin getirdiği sonuçların görülebileceği bir ortam hayata geçiyor. Daha iyi veri analizlerinin ortaya konulabilmesi amacıyla oldukça önemli bir girişime imza atan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, özellikle yer seçimlerinde ve taşınmaz haritalarının tespitinde rol üstlenecek.

Vergilerde daha adil bir sistem

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın gayrimenkuller üzerinden almış olduğu vergi tahsilatları sistem sayesinde daha adil bir ödeme yöntemine sahip olabilir. Tasarruf araçlarının vergilendirilmesinde görevler üstlenen Toplu Değerleme Sistemi, kişi mülkiyeti altındaki gayrimenkulden alınacak vergilerin ülke düzeyine çekilmesini sağlayacak. Tasarruf bazında oluşturulan teşvikler ile üretken bir alana çekilen kaynaklar, mevzuat taramalarını da elden geçirmeye yarıyor.

Kadastro Modernizasyon Projesi

Türkiye’de yürütülmesi beklenen yeni sistemin tek koordinat sistemi olarak tanıtımı yapılıyor. Toplamda 22.3 milyon parselin güncelleme işlemlerinden sonra ülke genelinde toplamda 58 milyon parselin aynı sistemde yer alması beklenmektedir. Sistemin Kadastro Modernizasyon Projesi olarak tanıtıldığı süreçte Cumhurbaşkanı Planları süreci tamamlıyor.