Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut el değiştirme raporu İstanbul’u öne çıkardı

Konut el değiştirme raporu yayınlanınca İstanbul yeniden öne çıktı. Gayrimenkul Borsası AŞ’nin (GABORAS) yürütmüş olduğu gayrimenkul değiştirme hızı araştırmalarında İstanbul birinci sıraya yerleşti. Listenin en son sırasında ise Artvin ili yer alıyor.

Konut el değiştirme raporu 2020 sonuçları:

Gayrimenkul Borsası AŞ’nin (GABORAS) önderliğinde yapılan ‘Gayrimenkul Döngü Hızı’ araştırması yakın zamanda yayınlandı. TYÜ Teknopark’ında katılım sağladığı araştırmada İnovasyon ve Bilim Araştırma Grubu (GİBAG) çalışmalarına yer verilmiştir.

İl Parsel İşlem Döngüsü’ne göre; gayrimenkulde el değiştirme hızında 18 yılla İstanbul ilk sıraya yerleşti. İstanbul’u takip eden diğer ilçeler; 25 yılla Kocaeli ve 26 yılla Kilis oldu. Gayrimenkulde en uzun süre el değiştirmeyen Artvin ili olurken, değiştirme hızının 173.5 yıl olduğu belirlendi. Artvin gibi gayrimenkulde hız değiştirmede son derece yavaş olan diğer iller arasında Gümüşhane, Rize, Kütahya ve Erzurum yer alıyor.

Türkiye genelinde belirlenen yaklaşık 200 milyon tapu ve ortalama 2 milyon işlem hacminin şirket tarafından incelendiği araştırmada; illerin menkulleşme potansiyelini öne çıkaran ve il döngü hızını tüm gerçekliğiyle yansıtan İstanbul oldu. İstanbul’un 18.39 yıl ile döngü hızında yükselme yakaladığı ve bu yükselmenin bir kez daha ilin önemini ortaya çıkardığı görüldü. İstanbul’u döngü hızında ikinci sırada takip eden diğer il ise 25 yıl ile Kocaeli olmuştur. Döngü hızında yükselme yaşayan iller sıralamasının tamamı ise şöyledir; Yalova 27 yıl, Gaziantep 27 yıl, İzmir 32 yıl, Adana ve Ankara 36 yıl ile öne çıkmıştır.

“Şehre kaynak girmeyince döngü hızı azalıyor”

GABORAS Genel Müdürü Kurtuluş Altun konuya ilişkin açıklamada bulundu. 

“Döngü hızında tespit edilen düşüklüğün en önemli nedeni kaynak girişinin olmamasıdır. Bu da kişilerin banka kredilerine yoğunlaşması anlamına geliyor. Sonuç itibariyle borçluluk ve takiplere olumsuz süreç yansımaktadır. Böylece döngü hızı yavaşlarken konvansiyonel işlemler nedeniyle kayıt dışındaki oranda artış yaşanıyor. Bankacılık sistemi dışında yer alan döngü hızları ise kendi ekosistemini oluşturmaktadır. Oluşan bu ekosistemde iller üzerinde yüzde 75-80 oranlı kayıt dışı bankacılık öne çıkıyor. Ancak döngü hızının yüksek olduğu illerde bankacılık sisteminde kayıt dışılık söz konusu olmamaktadır. Kayıt içinde oldukları ve ortaya çıkan rakamların gayri safi yurtiçi hasılatına yansıtıldığı görülmektedir.”