Kategoriler
Proje Haberleri

Konut faiz oranları düşmeli

Faizlerin yükselmesiyle duraklamaya başlayan gayrimenkul ve inşaat sektörü temsilcileri faiz oranlarının düşürülmesi gerektiğini söyledi. Trabzon İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Ayhan Taflan, Türkiye’de birçok inşaat firmasının yüksek faiz oranları nedeniyle zor durumda kaldığını, Trabzon’da da bunun etkilerinin görüldüğünü belirtti.

Taflan “Sektördeki malzeme fiyat artışları maliyetleri arttırdığı gibi sektörde de tıkanıklığa neden olmaktadır. Sektörde faaliyet gösteren firmalar inşaat sektöründeki tıkanıklığın aşılması için önlem alınmasını beklemektedir” dedi.

Taflan, sektörden çok kişinin ekmek yediğini söyledi. Ayhan Taflan, “İnşaat sektörü işsizliği büyük oranda kapatan bir sektör. İnşaat sektöründe aklınıza ne gelirse camcıdan pvc ye, kalıpçısından betoncusuna, inşaat malzemecisinden nalburuna, parkecisinden mobilyacısına, elektrikçisinden tesisatçısına, mimarından mühendisine emlakçısına kadar sayamadığımız bir çok meslek dalının ayakta kalması inşaat sektörünün ayakta kalmasına bağlıdır. Türkiye’de istihdamın önemli bir kısmını inşaat sektörü oluşturmaktadır, sektörün yavaşlamasının doğrudan işsizliğe olumsuz etki edecektir” diye konuştu.

Taflan, devletin alım gücünü yükseltmesi ve sektörü canlı tutması için bazı yerlerde yapılan uygulamalarda olduğu gibi 0.98 kredi oranları ile düşük ve uzun vadeli kredilerin acilen yürürlüğe girmesini istedi. Taflan “Artan bu maliyetler karşısında inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmalar, işletmeler ayakta durabilmeleri için ayrıca konut sahibi olmak isteyen vatandaşlarında konut alabilmeleri için acil önlemler alınmalıdır. İnşaat maliyetlerinin artışı haliyle tüketiciye yansımaktadır. Hem maliyet artışı hemde kredi fazi oranlarının artışı konut almak isteyenleri zor durumda bırakmaktadır. Konut inşaat maliyetlerinin artışının satış fiyatlarına şimdilik tam olarak yansımadı fakat nisan ayından sonra gözle görülür bir şekilde konut fiyatlarında artış olacaktır. Bunun neticesinde konut sahibi olmak isteyenlerin ve yatırımcıların her ne olursa olsun yine de şu anki konut kredisi faiz oranlarını ve gelir gider bilançolarını dikkate alaraktan ve zamlar gelmeden alımlarda bulunmalarını tavsiye ediyoruz. Zamlar piyasalara yansımadan önce özellikle peşin olarak konut almak isteyen vatandaşlar bu süreçten karlı çıkacaktır” dedi.