Kategoriler
Emlak Haberleri Konut Kredisi

Konut faiz oranları ipotekli satışları arttırdı

Konut faiz oranları son bir yıllık dönem içerisinde yüksek oranlı gerileme yaşadı. Yapılan hesaplama gereği 850 baz puanın azaldığı görülürken, 10 yıl vadeli olarak kredi kullananlar ödemeleri geçen yıla oranla daha az seviyede gerçekleştiriyor.

Konut faiz oranları büyük gerilemede

Konut faiz oranları yıl itibariyle 850 baz puan azalma yaşadı. 200 bin lira üzerinden 10 yıl vadeye sahip konut kredisi alanlar, geçen yılın mayıs ayında aylık 3 bin 839 lira ödemeye tabi tutulurken bu rakam; 2020 yılı itibariyle mayıs ayında 2 bin 787 lira değerine indi. Aylık taksit tutarlarında 1.052 liralık düşüşün ortaya çıkarıldığı verilerde aynı zamanda toplam 126 bin 221 liralık düşüş söz konusu oldu.

Geçtiğimiz yılın ağustos ayında başlayan konut faiz oranlarındaki gerilemeler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile başlangıç yapmıştı. Özel bankaların katılımlarını sürdüğü indirim sürecinde; 2020 yılı başlangıcından mayıs ayına kadar geçen sürede, konut kredisi aylık bazını yüzde 1’in altına düşürdü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın oluşturmuş olduğu istatistiklerde geçen yılın aynı döneminde yıllık baz yüzde 18,85 değerinde iken bu rakam yıl itibariyle yüzde 11,29’a kadar düşüş yaşadı.

Ayrıca 10 yıl vadeli alınan 200 bin liralık konut kredilerinde ödenecek toplam tutarda yüzde 27,4 azalma söz konusu. Sadece geçtiğimiz yılın aynı döneminde ödenen rakamın aylık 3 bin 839 liradan görüldüğü bilinirken, 2020’nin aynı döneminde bu rakam aylık 2 bin 787 liraya ulaştı. Faiz indirimlerinde yaşanan etkinin toplam satışlarda ipotekli satış payını yüzde 212 olarak arttırdığı görülmekte. Böylece geçen yılın nisan ayına oranla yüzde 12,8 olan değerin yüzde 39,9’a yükselmesine neden olundu.

Bu yıl yatırım zamanı olarak görülmeli

AA muhabirine gayrimenkul sektöründe yaşanan son durumları aktaran Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün; faiz oranlarında yaşanan düşüşün ipotekli satışlarda artış yaşanmasına neden olduğunu söyledi. Konuşmasına devam eden Özgün, “Sokağa çıkma yasağı ile evlere kapanan kitleye rağmen ipotekli satışlarda geçtiğimiz ay yüzde 39,9 oranlı satış yaşandığı görüldü. Bu rakam konut sayısında 43 bin adet olarak karşımıza çıkıyor,” dedi.

Geçen yılın oranlarına geri döndüğümüzde ipotekli satışlar, bu yılın aynı döneminde yüzde 283 artış yaşadı. Rakamın 129 bin 299’a ulaşması, aynı zamanda son 8 yıl içerisindeki yılın ilk çeyreğinde görülen en yüksek değerler olarak biliniyor. Salgın hastalığın etkisinin henüz Türkiye’de görülmediği süreçte ise ipotekli satış 85 bin 970’e ulaşım sağlamış ve geçen yılın aynı döneminde yaşanan değerleri geçmiştir. Bu rakam geçen sene ocak-haziran ayı dönemi arasında sadece 82 bin 885 adet olarak görüldü.

Başkan Selman Özgün, vatandaşların biran evvel karamsarlıktan sıyrılması gerektiğini söyledi. Özgün’e göre, artan satılık ve kiralık ilanlarında beliren asılsız iddialara göz kapamaları gerektiğini ve yatırımlarda daima ters mantığın işlediğini hatırlattı. Ters mantığın tanımını yapan Özgün, herkesin alış yapmak istediği dönemde satış, satış yapmak istediği dönemde ise alış yapanların kazanacağı bir durum olarak ifade ediyor. Kriz dönemine ilişkin fırsatçılara dikkat etmenin gerekliliği öne çıkarken, fırsatçıların dönem içerisinde kişilerin mülklerini düşük fiyattan almaya çalıştıkları görülmekte. Duruma aldırış etmeden, Türkiye’deki geleceğe güven sağlanmalı ve kriz söylentilerine kulak asılmamalıdır. Yaşanan salgın hastalıkta başarılı mücadeleye tanık olan diğer ülkelerin, Türkiye genelindeki konut taleplerinde artışa neden olacağını aktaran Özgün; durum itibariyle vatandaşın sakinliğini koruması gerektiğinin altını çizdi.