Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut finansman maliyeti düştü! Konuta talep artacak

Akyapı Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Dinçel, kamu bankalarının konut kredileri oranlarındaki yapılması beklenen indirimi değerlendirmiştir. Merkez Bankası’nın faiz indiriminden sonra konut kredi oranlarında indirim yapılmıştır. Böylece Konut finansman maliyeti düşmüştür. Bu indirimler “Ziraat Bankası, Vakıf Bank ve Halkbank” 200 baz puana kadar farklı oranlarda uygulanmıştır. Konut kredileri oranlarında ise 26 Ekim’den itibaren 1 milyon TL altı tutarlarda yüzde 1.29 faiz oranı uygulanacaktır. 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda yüzde 1.34 faiz oranı uygulanmaya başlanacaktır.

Konut finansman maliyeti düştü

Hüseyin Dinçel; “Bilindiği gibi konut kredi oranları vatandaşın konut alma kararında oldukça etkilidir. Yüksek oran maliyetleri sebebiyle pek çok vatandaş konut alımını ertelemektedir. Geçen yıl yapılan, tarihin en düşük konut kredisi kampanyasında, düşük oranların piyasayı ne ölçüde hareketlendirdiğine ve talebi canlandırdığına şahit olmuştuk. Merkez Bankası’nın uyguladığı bu indiriminden sonra kamu bankalarının piyasaya yön vermesi önemli bir adım olmuştur.

Konut satışları hızla canlanır

Uygulanan indirimle, son 1 yıldır düşük seyreden banka finansmanlı konut satışlarının payı yeniden yükselişe geçecektir. Vatandaş önemli bir finansman maliyetinden kurtuluyor. Üstelik döviz ve altından karını alanlar, bu düşük oranlı finansmanlar aracılığıyla, alıcılar tekrardan konuta yönelebilmektedir. Kamu bankalarının attığı bu adımı özel bankalar da takip ederse, geçtiğimiz yılın gerisinde kalan konut satışları hızla canlanır. Ayrıca geçtiğimiz yıl görülen 1.5 milyon seviyesi yeniden gündeme gelebilir.” şeklinde konuşmuştur.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…