Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut fırsatçıları yeni bir yöntem keşfetti

Konut fırsatçıları vatandaşın parasını almaya devam ediyor. 1 Haziran 2020 tarihinde duyurulan ve 2 Haziran 2020 tarihinde başvuruların kamu bankalarınca kabul edildiği düşük faizli kredi fırsatları günün sonunda fırsatçıları da ortaya çıkardı. Tapu müdürlüklerinde oluşan yoğun kuyruklar çalışmaların aksamasına ve en erken randevunun 20 ila 30 gün arasında verilmesine neden olmuştur. Bu durumu fırsat bilen bazı emlakçı ve kişiler, tapuda erken randevu alacaklarını söyleyerek alıcıdan e-devlet şifresini isteyerek hizmet karşılığında 600 lira talep ediyor.

Konut fırsatçıları iş başında

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı, vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Biran evvel ev sahibi olma arzusu adına, tapu müdürlüklerindeki yoğunluğu bilen bazı emlakçı ve kişilere para kaptırmayın.” dedi. Kimseye randevu ayrıcalığı tanınmadığını belirten Adlı, Web tapu uygulamasını kullanarak tüm vatandaşların tapu işlemlerinin aynı gün tamamlandığını belirtmiştir. Bu nedenle istisnai durumların ertesi güne kaldığını ancak yine de tedbirli olunması gerektiğini mutlaka hatırlamalısınız.

Kimseye ayrıcalık tanınmıyor

Zeki Adlı, aynı zamanda tapu müdürlüklerindeki yoğunlukların bir fırsata dönüştürülmesine izin verilmemesi gerektiğini söylüyor.

“Günlük işlem sayısının 80 bini bulduğu ve hatta bu sayının üzerine çıkıldığı rahatlıkla görülebilir. Ancak sabırsız alıcıların çoğunluğu işlemini önceden yaptırmak istiyor. Bu sayede bazı emlakçı ve kişiler yaşanan yoğunluğu ve alıcı isteklerini kendi çıkarları doğrultusunda yeniden dönüştürdüler. E-Devlet şifresi ve 500 ila 600 lira talep eden emlakçılar aslında alıcının basitçe halledebileceği işlemler yapılıyor. Web tapu üzerinden efor sarf etmeden halledilen randevu, alıcıya “erken randevu” diye yansıtılmaktadır. Kişilere istisna tanınmadığı ve herkesin işlemlerinin otomatik sistem üzerinden belirlendiği unutulmamalı. Bu şekilde harcanacak paralar tamamen fırsatçıların kârı olacaktır.”

İmzalar tapu müdürlüklerinde halloluyor

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığı süresince tedbirlerin bırakılmadığı Türkiye’de, çoğu kurum ve kuruluş dijital ortamda yer edindi. Böylece işlemlerin kolaylaşması ve vatandaşların sosyal izolasyon kurallarına uyum sağlaması adına Web tapu kuruldu. Sistem sayesinde vatandaşların E-devlet üzerinden giriş yapabileceği kolay ve güvenli bir ortam oluşturulmuştur. E-devlet şifresi, alıcı ve satıcıya ait T.C kimlik numarası, telefon numaraları ve işlem yapılacak tapu müdürlüğüne ait isim girildikten sonra; başvuru alan müdürlükler harç miktarını hesaplayarak kişilere bilgiyi aktarır. Buna bağlı olarak vatandaş belirlenen harç ücretini yatırmalı ve yeniden tapu müdürlüklerinin mesaj yoluyla randevu saatinin vermesini beklemeli. Ancak tüm bu sürecin Web tapu üzerinden halledilebileceği ve aynı gün kişilerin ıslak imzalarını tapu müdürlüklerinde atmak için çağrılacağı unutulmamalıdır.