Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

Konut fiyat endeksinde artış söz konusu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ocak 2020 tarihli konut endeksi verilerini açıkladı. Verilere bakıldığında ocak ayındaki konut endekslerinin yüzde 1,79 artışı görülüyor.

Türkiye’de ocak ayı aylık hesaplamaları sürecinde konut endeksinin yüzde 1,79 oranında artışı değerleri 120,89 sonucunu veriyor. 2019 yılının ocak ayı içerisinde konut endeksinde bu yıl yüzde 12,39 artış ile 0,22 oranında söz konusu artış bulunmaktadır.

KONUT ENDEKSLERİNİN GELİŞİMİNDE BÜYÜKŞEHİRLER YARIŞIYOR

İstanbul, Ankara ve İzmir illeri konut endekslerindeki yükselişlerde baş sıradalar. 2020 Ocak ayında bir önceki yıla göre İstanbul’da yüzde 1,60 oranı, Ankara’da yüzde 1,64 ve İzmir’de yüzde 1,79 oranında artış kaydedildi.  Bu değerlere baktığımızda geçen yılın ocak ayında İstanbul için yüzde 7,22, Ankara için yüzde 12,11 ve son olarak İzmir ili yüzde 14,55 söz konusu artış gözlemlendi.

KONUT FİYAT ENDEKSİ NEDİR?

Konut fiyat endeksi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) gerçekleştirmiş olduğu, Türkiye genelinde konut fiyatlarındaki değişimleri takip etmek ve güvenli yatırımı sağlamak amacıyla yapılan hesaplamalardır. Konut Fiyat Endeksi kısa ismi ile KFE olarak geçmektedir. Hesaplamalara dahil olan konutlar yapım yılına bakılmaksızın fiyat hesaplamalarına dahil edilir. Konut alıcısının yapmış olduğu bireysel konut kredisi taleplerinde konutların gerçek değerleri hesaplanmakta ve bu kuruluşlarca yapılmış olan fiyatlar üzerinden kredi verilmektedir.