Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut fiyatları düşecek mi? Satılık konut fiyatları hangi illeri öne çıkardı?

Konut fiyatları hakkında araştırma süreci devam ediyor. Satılık konutlar için istenilen fiyatların düşmesini bekleyenler, konut fiyat endeksleri 2020 verilerine göre hareket edecek. Analistlerce geliştirilen endeks tablosu, 2019’un verileriyle karşılaştırıldığında artışın ciddi boyutlarda olduğunu bizlere bir kez daha gösteriyor.

Konut fiyatları yükselmeye devam etti

Emlak sektöründe analistler tarafından tamamlanan konut fiyat endeksleri 2020 verileri, değerlendirme sonucunda bu yılın konut fiyatlarını geçen yıla oranla yükseldiğini kanıtlıyor. Bu yükselişin ‘ciddi’ olduğunu gözler önüne seren veriler, satılık konut fiyatları arasından en çok Gaziantep’i öne çıkardı. Artışın diğer 81 ile oranla daha yüksek olduğu görülen Gaziantep’te fiyat yükselişinin bir diğer nedeni ise konut kredi faizlerindeki beklenmeyen düşüş. Haziran ayında hükümet teşviklerince kamu bankalarının 2 ay boyunca uyguladığı yeni faiz oranları, yüzde 63,19 artışla birinciyi Gaziantep yapmıştır. Konut fiyatları yükselmeye devam ederken, Türkiye genelindeki artışın Gaziantep’le başladığı listenin geri kalanı şu şekildedir; Yüzde 46,13 ile Antalya, yüzde 43,30 ile Eskişehir, yüzde 36,43 ile Çorum ve yüzde 36,07 ile Sakarya.

Konut metrekare değerleri

Ev sahibi olmak isteyenlerin yakından takip ettiği konut fiyat endekslerinin 2020 verileri paylaşıldı. Gaziantep’in değer artışı yaşadığı yıl boyunca tespit edilirken, yapılan analizler doğrultusunda metrekare fiyatı en yüksek il ise Muğla oldu. 6 bin 337 lira ile ortalama metrekare fiyatını 81 il geneline göre yükselten Muğla, fiyat artışında birincidir. Listede ikincilik elde eden İstanbul’da ise ortalama metrekare fiyatı geçtiğimiz yıla oranla 5 bin 252 liraya yükseldi. İzmir’de fiyatların 4 bin 030 lira olduğu açıklanırken, son il 3 bin 900 ile Antalya olmayı başarmıştır. Vatandaşların sıklıkla hem ikamet hem de yatırım amacıyla kullandığı konutlar, 2019-2020 yıllarının kıyasına göre kazanç miktarlarını arttırdı. Yatırım yapanların arasından beş büyükşehri tercih edenler kazançlarını ülke geneline göre yükseltti. Yatırımcısına en çok kazandıran şehirler; yüzde 46,15 ile Antalya, yüzde 36,05 ile Ankara, yüzde 28,44 ile İstanbul, yüzde 26,01 ile İzmir ve son olarak yüzde 10,31 ile Bursa oldu.

Ev alan yatırımcı kazandı

Türkiye’de yatırım aracı olarak konuttan vazgeçmeyenlerin sayısı bir hayli fazla. Deneyimli yatırımcıların sıklıkla kazançlarını arttırdığı süreçte en çok kazanç sağlayan illerin başında İstanbul’un Sarıyer bölgesi geliyor. Konut yatırımcısına bir yıl içinde yüzde 100,04 kazanç sağlayan İstanbul’u, yüzde 93,34 ile Ankara’nın Gölbaşı ilçesi takip etti. Listenin geri kalanı ise şöyledir; İstanbul’da yüzde 89,28 oranıyla Başakşehir’de kazanan yatırımcı, yüzde 86,93 oranında Avcılar’da, yüzde 78,27 oranında Antalya iline bağlı Alanya ilçesinde kazandı.

Emlak haberlerine göz atmak için tıklayınız.