Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut fiyatları göç alan illerde artış gösteriyor

Konut fiyatları göçe bağlı olarak yükselme yaşıyor. Geçtiğimiz haziran ayından itibaren kamu bankalarının başlatmış olduğu düşük faizli kredi destekleri ve hemen ardından gelen konut kampanyaları ev fiyatlarının artış yaşamasına neden oldu. Son bir yıl içerisinde ülke genelinde nüfusun yoğun olduğu 10 ilde konut değerleri artış gösterirken, ilk üçe yerleşen iller Antalya, Gaziantep ve İzmir olmuştur. Listede yer alan ilk üç ilin aynı zamanda göç şehri olması da dikkat çekiyor.

Konut fiyatları göç ile artış gösterdi

Kamu bankalarının gayrimenkul sektörüne verdiği desteklerden hemen sonra çıkan konut kampanyaları, haziran ayındaki konut satışlarını rekor seviyelere ulaştırdı. Vatandaşların ertelediği ev alma hayalleri satış ofislerinde mutlu sona erişirken, artan ilgiyi görenler fiyatları yukarıya çekti. Ancak bu gibi fırsatçılara rağmen son dönemlerde gayrimenkulü yeniden yatırım aracına dönüştürenlerin sayısında belirli bir artış yaşanmıştır.

Merkez Bankası konut fiyat endeksini baz alan Yeni Şafak Gazetesi nüfusun en yoğun olduğu ilk 10 şehirdeki 1 yıllık fiyat değişimlerini ele aldı. İncelenen 10 il arasında ilk üç şehrin değeri artan iller arasında görüldüğü tespit edilirken, bu iller sırasıyla Antalya, Gaziantep ve İzmir oldu. Belirlenen üç şehirde gayrimenkullerin değeri bir yıl içerisinde yüzde 31,61, yüzde 30,02 ve yüzde 24,78 artış kaydetti.

Artışta hızlanma görüldü

Konut Fiyat Endeksi (KFE), Türkiye genelinde yer alan konutların kalite etkisinden arındırılarak fiyat değişimlerini tespit etmeye yarıyor. Nisan ayı verilerine göre, yıllık artış yüzde 16,65 değer yaşamış, mayıs ayında ise bu oran yüzde 23,14’e yükselmiştir. Antalya’da fiyat artış hızında yaşanan değişim tüm ülke geneline göre öne çıkıyor. Bir önceki fiyat artış oranının yüzde 25,4 olduğu kentte son veriler değerin yüzde 31,61’e yükseldiğini gösterdi. Yabancı ve yerli alıcıların tercihleri arasında ilk sıraya yerleşen Antalya, 100 binin üzerinde göç almasıyla iyi bilinen bir il olarak da bilinmektedir. Avrupalı Türkler başta olmak üzere pek çok yabancı yatırımcının Antalya’ya ilgi göstermesi özellikle bölgenin değerlenmesine sebep oluyor. Emlakçıların yeni normalin yaşandığı günlerden itibaren satışların artığını söylemesi de oldukça dikkat çekicidir.

İzmir’de hareketlenme yaşanıyor

Türkiye’nin Batı penceresi olarak anılan üçüncü büyük şehir İzmir, yeni konut projeleriyle yeniden popülaritesini arttırdı. Pandemi döneminin kapanmasının ardından Ege bölgesini tercih edenlerin İzmir’e yöneldiği görülmüştür. İlde yaşanan bir yıllık artışın yüzde 24,78 seyrettiği, konut metrekaresinin 3 bin 87 liraya yansıdığı tespit edilmiştir. Ayrıca kent genelinde ortalama konut satış bedeli 379 bin 701 lira olarak öne çıkarken, yatırımda geri dönüş süresi 20 yıla tekabül etti.

ProjEkspert Gayrimenkul kurucusu Emel Akbaş İdikut, İzmir genelinde artış gösteren konut fiyatlarının başta yoğun göç nedeniyle olduğunu bildirdi. İdikut, İzmir-İstanbul arasındaki mesafenin 3.5 saate indirecek olan otoyol ve Çanakkale’de yapımına devam edilen 1915 Köprüsü’nün alıcıların tercih nedenlerini belirlediğini aktardı.

Diğer emlak haberlerine göz atmak için tıklayınız.