Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut fiyatları hangi illerde artış yakaldı?

Konut fiyatları kamu bankalarınca uygulanan düşük faizli kredi destek paketlerinin ardından artış yakaladı. Gayrimenkul sektörünün canlandığını gören bazı fırsatçılar Türkiye genelindeki fiyatlarda oynama yapmıştır. Bunun üzerinde diğer mal sahiplerinin de geri kalmama düşüncesi içerisine girdiği ve hızla fiyat artışına gittiği görülmüştür.

Konut fiyatları illere göre değişiyor

Hürriyet Emlak tarafından ele alınan Haziran ayı 2020 Emlak Endeksi verileri, bir yıllık süreç içerisinde konut fiyatlarında yaşanan değişimleri gözler önüne serdi. Türkiye genelinde Kahramanmaraş’ın fiyat artışında öne çıktığı görülmüş ve bu rakamın yüzde 43.31’e dayandığı fark edilmiştir. Kahramanmaraş’ı yüzde 43.13 ile Sakarya takip ederken, Sakarya’yı yüzde 37.67 artışla Bolu takip etti. Ayrıca Eskişehir’de yaşanan artışın yüzde 36.18’e dayandığı ve yüzde 34.43’lük artışın Elazığ’da olduğu görüldü. Paylaşılan sonuçlara göre bu ilk beş ilde yaşanan artışların bölgeye göre oldukça fazla olduğu söylenebilir.

Türkiye’nin bazı illeri öne çıkıyor

Konut fiyatlarının artış yaşadığı iller arasında yeniden Türkiye’nin büyükşehirleri öne çıkmaktadır. En çok kazanan il yüzde 28’lik bir artış yakalayan Antalya oldu. Antalya’yı yüzde 23’lük artışla Ankara takip ederken, Ankara’yı ise yüzde 18’lik artışla İzmir yakaladı. İstanbul’da yaşanan artışın yüzde 16 olduğu tespit edilmiş ve Bursa’nın İstanbul’dan sonra yüzde 7’lik artışla listenin son sırasında yer aldığı görülmüştür.

1 Haziran 2020 tarihinde faiz indirimlerinin açıklanmasının ardından satılık konut talebinde yaşanan artış son 5 yılın en yüksek seviyesindedir. Gayrimenkul sektörü üzerinde yaşanan hareketlenmenin ardından konut fiyatları artış yaşamaya devam ederken, bu eğilimi sürdürenlerin başında Adıyaman öne çıkıyor. Aynı zamanda alıcılara kazandıran Adıyaman ili, bu kazancı kişilere yüzde 31 oranlı sağlamıştır. Adıyaman’ı ise yüzde 29 ile Bartın, yüzde 28 ile Sinop ve yüzde 27 ile Kırklareli takip ediyor.

Konut fiyatları bazı illerde düşüş yaşadı

Mart ayı itibariyle tüm dünya üzerinde pandemi ilan edilen yeni tip koronavirüs (covid-19) salgını olumsuz gelişmeleri de beraberinde getirdi. Yaşanan konut fiyatlarındaki düşüşün en büyük sebebi olarak ortaya çıkan salgın hastalık, ilk sırada Aydın ilini etkilemiştir. Paylaşılan verilere göre, yüzde 12.08 ile düşüş yaşayan Aydın diğer illeri arkasında bıraktı. Aydın’dan sonra gelenler ise yüzde 0.78 ile Mardin ve yüzde 0.21 ile Samsun olmuştur.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız.