Kategoriler
Ekonomi

Konut fiyatları İngiltere’de düşüşe geçti

Konut fiyatları dünya genelinde yoğun düşüşe maruz kaldı. İngiltere’de yaşanan fiyatlar sektörü tatmin etmezken, düşüşün bu yıl itibariyle en sert noktaya ulaştığı görüldü. Mayıs verilerinin ortaya çıktığı sonuçlarda yüzde 1,7’lik düşüş yaşandı. Bu düşüş oranı ise mayısta yaşanan aylık baza ilişkin son 11 yılın en sert düşüşü olarak nitelendirildi.

Konut fiyatları ekonomik baskıya dayanamıyor

Nationwide konut fiyatları endeksi verileri, ülkede konut fiyatlarının mayıs ayı itibariyle düşüşe geçtiğini gösterdi. Yaşanan yüzde 1,17’lik düşüşün son 11 yılın en sert düşüşü olarak biliniyor. Ülkedeki yıllık bazda konut fiyatları artış hızında aynı şekilde gerileme yaşamakta. Buna göre, yüzde 3,7 olarak belirlenen oran, geçtiğimiz ayda yüzde 1,8 düşüşle kapattı.

Maliye Bakanlığı tarafından paylaşılan verilerde ise, İngiltere’de konut satışları, nisan ayı kapsamında bir önceki yılın aynı döneminde yüzde 53 gerilemeye sahne oldu. Nationwide Başekonomisti Robert Gardner konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Buna göre, konut sektöründe yaşanan orta vadeli görünümün belirsizliği sürüyor. Yeni tip koronavirüs (covid-19) ile başlayan ekonomik gerilim sert daralmalara neden olmakta.  Gardner konuşmasında özellikle insanların davranışlarında beliren değişim ve sosyal mesafenin uygulamalarının etkili olacağı görünüşünü savundu. İleriki dönemde ev satışlarında yaşanan salgın hastalık olumlu gelişmelere yol açabilir.

İngiltere’de can kaybı yükseliyor

Dünya genelini bilinmezliğe sürükleyen salgın hastalıkla mücadele İngiltere’de son hızda devam etmekte. Yeni tip koronavirüs (covid-19) hastalığına bağlı ölen sayısı bir gün içerisinde 324 artış göstermiş ve rakamın 39 bin 369’u bulmasına neden olmuştur.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saat içerisinde 135 bin 643 test yapılmış; toplam test sayısı mükerrerler dahilinde 4 milyon 615 bin 146’ya yükselmiştir. Son 24 saat içerisinde ülkede hayatını kaybedenlere 324 kişi daha eklendi; toplam rakamın 39 bin 369’a yükseldiği görülürken, vaka sayısında yaşanan artık 1613 olarak lanse edilmiştir. Hastalığın çıkışından bu yana toplam vaka sayısında 277 bin 985’e ulaşan İngiltere, ABD’den sonra ikinci sırada yer almakta. COVID-19 hastalığına ilişkin yaşanan can kayıplarında Avrupa’da birinciliği taşıyan İngiltere, dünyadaki sıralamasını ABD’den sonra ikinci olarak belirledi.

Başbakan Boris Johnson ülke genelinde ilk olarak sürü bağışıklığını onaylamış ancak kendisinin de hastalığa yakalanmasıyla birlikte bu tutumundan vazgeçmiştir. Geçtiğimiz 23 Mart tarihinden bu yana sıkı denetimin sürdürüldüğü İngiltere genelinde kısıtlamalar 13 Mayıs’ta gevşetildi. 1 Haziran Pazartesi tarihinde tüm okullar eğitim hayatına yeniden başlarken, 15 Haziran tarihinde ise tüm perakende mağazalarının yeniden açılması planlanıyor.