Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut fiyatları Konya’da şaşkınlık yarattı

Konut fiyatları Konya’da şaşkınlık yaşatmaya devam ediyor. Geçtiğimiz 1 Haziran 2020 tarihinde normalleşen Türkiye’de yeni bir uygulama devreye sokuldu. Hükümet teşvikini alan kamu bankaları tarafından “tarihi fırsat” olarak sunulan, düşük faizli krediler vatandaşın hayallerine kavuşmasına yardımcı olmak için başlatıldı. Ancak bu süreci kendi lehine çevirme girişimlerinde bulunan fırsatçılar, bir gece içinde konut fiyatlarını neredeyse yüzde 25 oranında artışla değiştirdi. Zor durumda kalanların kimisi firmalar arası şikâyete başvururken, bir diğerleri CİMER’e yazarak yardım talebinde bulunuyor. Türkiye genelinde olduğu gibi, Konya’da da insanlar artan konut fiyatları karşısında sesini duyurma çabasına girdi.

Dünya genelinde ekonomik boyutlu sarsıcı tablo

Çin, Wuhan çıkışlı yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı tüm dünyayı etkilemeye devam ediyor. İlk vakanın Mart ayında görüldüğü Türkiye’de ise Sağlık Bakanlığı’nın tedbirleri sonucunda üretim neredeyse sıfır noktasına ulaştı. Bunun sonucunda ekonomide duraksama yaşayan Türkiye’nin, en büyük kalkınma stratejisi olan turizm ve gayrimenkul sektörü adına yeniden girişime sahne olmuştur.

Konut fiyatları Konyalıları sarsmaya devam ediyor

Yapılan ekonomik bazlı girişimler, dünya evine girecek çiftlerin kendilerine yaşam alanı seçmesi için bir nevi teşvik sayıldı. Ancak konut kredisine başvuru yapanların çoğu, aniden Konya genelinde artış gösteren fiyatlara karşı ne yapacaklarını bilmedikleri bir duruma düştüler. Çoğu insanın yüzleştiği bu gerçek hayal kırıklığını da beraberinde getirdi. Vatandaşlar aynı zamanda bu duruma “kaşık ile düştü, kepçe ile artırıldı” tabirini kullanmaya başlamıştır.

Ekonomi mi, salgın hastalık mı?

Duraksayan üretim ve istihdam yüzünden yeniden sınır kapılarının dünya vatandaşlarına açıldığı Türkiye’de, eş zamanlı başlatılan çalışma hayatına geri dönüşler devam ediyor. Ancak bu durum pandemi ilan edilen hastalıkta ikinci bir dalga paniğini yarattı. Günbegün artan hasta vaka sayıları, tedbirlere uyan kişileri dahi korkutmaya yetiyor.

Özellikle piyasa, ekonominin daha fazla yara almaması adına yapılan girişimlerde inşasına devam eden yapılarda hız yavaşlatıldı. Hatta yaşanan bu gecikmenin bir fırsata dönüştürüldüğü biliniyor. Yeni ev alma arzusu içinde yola çıkan vatandaş ise yaşanan fırsatçılığa karşı, yine fırsatçılardan anlayış bekliyor. Sektör öncüleri tarafından fiyatlarına zam yapan firmalar yakın zamanda uyarılmış ve itibar kaybı yaşamamaları adına zamlardan vazgeçmeleri istenmiştir. Ancak diğer türlü mal sahiplerinin uygulamaya soktuğu yeni fiyatlara karşı yalnızca emlakçılar boykot edebilir.

Konya’da güncel ev fiyatları nedir?

Konya’nın merkez Selçuklu, Meram ve Karatay ilçelerine ait konut fiyatları;

Meram bina yaşı:

0-4 yaş arası 95 bin TL ile 815 bin TL

5-10 arası: 99 bin TL ile 600 bin TL

Selçuklu bina yaşı:

0-4 yaş arası 150 bin TL ile 900 bin TL

5-10 arası: 155 bin TL ile 750 bin TL

Karatay bina yaşı:

0-4 yaş arası 75 bin TL ile 875 bin TL

5-10 arası: 170 bin TL ile 940 bin TL