Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut fiyatları vatandaşları çileden çıkardı

Konut fiyatları her geçen gün artış yaşarken vatandaşlar artık yaka silkmeye başladı. Siirtliler önceki gün seslerini duyurabilmek amacıyla fırsatçı mal sahipleriyle karşı karşıya geldi. Yaşanan bu mağduriyetin çözülebilmesi adına yetkililerden yardım isteyen vatandaşlar yeni bir düzenleme talep ediyor.

Konut fiyatları hayalleri erteletti

Sektör uzmanları tarafından yorumlanan duruma ilişkin, kredi faiz oranlarında yaşanan düşüşlerin sadece fırsatçılara yaradığı görüldü. Yüzde 70’lere varan fiyat yükselten mal sahipleri yüzünden bankaların girişimi gölgede kaldı. Devletin bu konuya biran evvel el atması gerektiğini belirten Cezayir Yıldırımer, vatandaşların ev satın alamadıklarından bahsetti. Konut fiyatlarının epey yükseldiğini söyleyen Yıldırımer, bu fiyatların en az 350 bin TL’den başladığını ve 400 bin TL’ye kadar çıktığını belirtiyor.

Fiyat artışı yaşanan bölgede kimsenin ev almak için çabalamadığı görülüyor. Eskiye oranla yükselen fiyatlar vatandaşın yükünü yeniden yükseltmiş ve büyük borçlar altında ezilmekten kaçınmıştır. Sektör temsilcisi bölgenin bir sahil kenarı olmadığını mal sahiplerine yeniden hatırlatıyor. Vatandaş olarak devletten düzenleme talep eden Cezayir Yıldırımer, mal sahiplerinin konut fiyatlarını kendi arzusuna göre yükseltmemesini istedi.

Vatandaşın mali durumu karışık

Ekonomik anlamda sıkıntı yaşayan vatandaşların alım gücü her geçen gün biraz daha azalıyor. Bu süreçte Cevat Koyuncu, bankaların başlatmış olduğu tarihi kampanyadan öncesinde konut fiyatlarının bu denli olmadığını söyledi. En az 150 bin TL’den başlayan konutların şimdilerde mal sahipleri tarafından 450 bin TL’ye kadar çıkarıldığı görüldü. Koyuncu, yaşanan bu duruma karşı tepkisini göstermekten çekinmemiştir.

Dar gelirli ve asgari ücretli bir vatandaşın kolayca ev sahibi olamayacağını hatırlatan Bilişim Uzmanı Veysel Ömeroğlu; Güney Doğu Bölgesi’nde çalışan kişilerin çoğunluğunda asgari ücret bile olmadığını söylüyor. Ev fiyatlarının fahiş derecede yükseldiği görülürken bu durum vatandaşın mali gücünü yeniden hatırlattı. Yeni bir düzenlemeyle birlikte kiradan oturmaktan kurtulabileceğini aktaran Ömeroğlu, Siirt’teki ev kiralarından da bahsetmeyi ihmal etmedi. Bir aylık kiranın bin 100 liraya yaklaştığını söyleyen Bilişim Uzmanı, artık ev sahibi olmanın daha da zor olduğunu söylüyor. Sadece bir ay önce 200 bin TL’den satışa çıkan bir ev şimdilerde 400 bin TL’den satışta yer almaktadır. Bu fiyatların mağduriyeti arttırdığını belirten Ömeroğlu, devletten yeni bir düzenleme talep ediyor.

Ev alma hayalleri suya düştü

Konut fiyatlarında yaşanan artış sonrasında tepkisini dile getiren Zeki Eren, devletin vatandaşa yardım eli uzattığını hatırlattı. Ancak düşük faizli kredi uygulamasının ardından yeniden hayal kuranların önü mal sahipleri tarafından kesildi. Böylece ev alma hayallerinin suya düştüğü açıkça görülebilir. 

Yaşanan pandemi sürecinde etkilenen gayrimenkul sektörüne ilişkin konuşan Final Evim Satış Uzmanı Yardımcısı İbrahim Pelin Demir; ev fiyatlarının mal sahipleri tarafından yükseltildiğine dikkat çekmiştir. Kredilerin düşüşüyle birlikte vatandaşın harekete geçtiğini gören bazı fırsatçılar haksız kazancını arttırmaya çabalıyor. Ancak bu durumunda tavsiyede bulunan Demir, vatandaşların sabırlı olmaları gerektiğini söyledi. Devletin verdiği destekten dolayı herkesin kredi kullanabildiği ortamda yeni bir ev bulunabileceğini söyleyen satış uzmanı, faizsiz evin büyük bir fırsat olduğunu aktardı.

Maksat kişilerin faizsiz yoldan konut sahibi olması

Faizsiz ev almanın büyük bir fırsat olduğunu dile getiren Final Evim Siirt Şube Müdürü Ömer Rüştü, konuya ilişkin açıklamada bulundu. Ev almak isteyen vatandaşlara faizsiz destek sağladıklarını hatırlatan Rüştü, herkesin kendi ödeme gücünü belirleyebildiğini söyledi. Kendilerinin sadece organizasyon ücreti talep ettikleri ve bunun da cüzi bir miktarda kaldığını belirtmiştir. Herkesin faizsiz helal yoldan gayrimenkul sahibi olmasının kolaylaştığı süreci iyi değerlendirmeleri gerektiğine ilişkin konuşan Rüştü; faizli dönemde bir konut için yapılan geri ödemede neredeyse bir ev ve araba fiyatı ödendiğini aktardı. Bu nedenle kişilerin ev sahibi olmak için gecikmemesi gerekiyor.