Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut fiyatları yoğun ilgi yüzünden etkilendi

Konut fiyatları üstüne gelen zamlar vatandaşın yaka silkmesine neden oluyor. Özellikle düşük konut faiz oranlarıyla bu durumun daha belirgin hale geldiğini gören vatandaş oldukça tepkili. Peki, ama durum gerçekten sadece fırsatçılara özgü mü?

Konut fiyatları giderek katlanıyor

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve borsaların dengesiz hareketine yol açan yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı süreci her alanda olduğu kadar inşaat sektörünü de etkilemiştir. Şantiyelerin durma noktasına gelmesinin ardından projeleri rafa kaldıran firmalar zorlu bir süreçten geçti. Hükümet yaşanan bu olumsuz durumu yeniden çözüme kavuşturmak adına kamu bankalarına teşvik vermiş ve yeni kredi destek paketleri yakın zamanda hayata geçmiştir.

Pandemi sürecine ilişkin değerlendirmede bulunan İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yaşanan son gelişmeler hakkında fikirlerini belirtti. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın önderliğinde başlatılan düşük faiz oranlarının yanı sıra Emlak Konut GYO konut kampanyaları sektörü yeniden düzlüğe çıkarabilir. Buna göre, eldeki mevcut konut stoklarının erimesini sağlayacak olan bu girişimler aynı zamanda yeni konut projelerinin önünü açacak.

Ev almak isteyenlerin ilk 10 günlük mücadelesi

Sadece iki hafta gibi kısa bir süreçte konut satışlarında iyi rakamlar elde edildiğini hatırlatan Durbakayım, “yoğun ilgi haziran ayının ilk 10 gününde gerçekleşti” dedi. Şimdiye dek en az 130 bin konutun satışı yapılırken, yeni bir satış rekorunun kapısı aralandı. Yaz ortasına değin bu durumun yaşanabileceğini söyleyen Durbakayım, “raftan yeniden indirilecek olan projelerin hayat bulması sektör üzerindeki dinamizmi yeniden kazandırabilir” diyor. Kampanya bazında beklentilerinin özellikle ipotekli konut satışları üzerine olduğunun altını çizerken, toplam satışlar içinde payın en az yüzde 70’e çıkması beklenmekte. Bu durumun birinci el konut satışlarında yüzde 50 ve üzeri olabileceği öngörülmektedir.

Nazmi Durbakayım, kredi oranlarının açıklanmasının ardından fiyatları yeniden düzenleyen firmalar hakkında olumsuz görüşlerini dile getirdi. Bu görüşe göre, firmalar bindikleri dalı teker teker kesiyor. Fiyatlarında oynama yaptığını fark eden müşteriler artıştan oldukça hoşnutsuz kalmakta ve iyi bir imajın önüne geçmektedir. Ancak bu süreçte marka değerini korumak isteyenler için fiyat artışına karar veren firmalara uyarıda bulunuldu. Yapılan uyarıda ise firmaların fiyat artışlarını yalnızca enflasyon oranı kadar arttırabileceği yönünde olmuştur. Fakat bu durumun bitmiş projelerde sebepsiz olmaması gerekiyor. Yapılan her sıra dışı oranlı fiyat artışı, gerçekte fırsatçılığın kapısını aralamaktadır.

Aşa: “Yapılan yalnızca fırsatçılıktır”

Konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulunan bir diğer isim ise İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa oldu. Aşa, kamu bankalarınca yeniden belirlenen düşük faiz oranlarının konutlara fiyat artışı olarak döndüğünden bahsediyor. Talebin olduğu yerde fiyat artışı olabileceğinden söz eden başkan, bu durumun sadece suni yükseliş olarak görüldüğünü aktardı. “Bu da yalnızca ve yalnızca fırsatçılıktır,” diyen başkan, ev sahibi olmak isteyen vatandaşın bu durumdan olumsuz etkileneceğini söylüyor. Vatandaşın konut kredi faizinden kazanması gereken miktara göz koyan fırsatçılar tüm iyi niyetleri bitirmektedir. Bu durumun daha ilk günden beri yaşandığı açıkça görülürken, yüzde 10 artış gösteren fiyatların artık yüzde 25 ve üstüne çıktığı rahatlıkla fark edilmekte.

Konut satışları hız kazanmaya devam ediyor

TSKB Gayrimenkul Değerlendirme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya ise, konut kredi oranlarının ve konut kampanyalarının ilgiyi arttırdığını söylüyor. Kredi sürecinde belirlenen şartların karşılanması adına duraksama yaşadıklarını belirten Maya, bu süreçte satışların hız kazandığını belirtti. Ayrıca satılık ilanlarda çok daha sık arama yapıldığı ve konutların satılıkta kalma sürecinde belirgin bir kısalma yaşandığı açıkça görülüyor. Tüm bunların karşılığında vatandaşların yoğun ilgisi mal sahiplerinin isteklerini yeniden belirlemesine neden oldu. Konut fiyatları yaşanan yoğun ilgiden etkilenmiş ve bir gecede yüzde 10 ve üzerinde artış yaşamıştır.